fredag 27 april 2012

Dagen med stort E

Att vara student är ibland obeskrivligt jobbigt, påfrestande och stressande... men det kan också göra en extremt bortskämd! Att dessutom bo i Skara och bo ett par minuters promenad från campus gör att när man en dag tvingas ställa klockan på 5.45, så känns det som en omänsklig uppgift att ta sig ur sängen. Trots alla mina farhågor att jag inte skulle lyckas släpa mig upp så lyckades jag ta mig iväg till bussen i tid för avgång i tisdags. 
Resan till Uppsala var trevlig, men lång. Passade på att vinka till Kolbäck när vi åkte förbi, känns faktiskt lite surrealistiskt att man bodde där för bara ett år sedan.

Väl ankommen till Uppsala stad gjorde vi en snabbvisit i domkyrkan (mycket fin, mycket fin... =)) och fortsatte sedan mot Ultuna för att lyssna på lite föreläsningar och få rundvandring på djursjukhuset. 
Nästföljande dag var då dagen med stort D. Eller kanske snarare E, för ETIK. 
Ett antal föreläsare bjöd på inspirationspresentationer på 15 minuter var där de bland annat tog upp olika fall från verkligheten. Leder rasavel till en frisk och sund hund eller katt? Vilket ansvar har vi inom veterinärvården? När en hund måste opereras för att den avlats fram med så mycket hud att det rullar in i ögat eller när valpar av en viss färg avlivas bara för att färgen är fel... vad gör vi? Etiska frågeställningar i utbildningen - vad är ok för djursjukskötar- och veterinärstudenter att göra med levande djur i utbildningssyfte? 

De årliga etikdagarna har kanske inte alltid mötts med överdimensionerad entusiasm, men det är ack ett sådant viktig ämne att diskutera... under utbildningen såväl som ute i arbetslivet. 

måndag 23 april 2012

DSS road trip!

Imorgon far hela DSS09 mot Uppsala för två dagars besök på Ultuna. Där ska vi ha djupa etikdiskussioner samman med avgångsklassen med veterinärstudenter. 40 DSSare och 100 Vet-studenter, om jag utgår ifrån att inga hoppat av sedan start. ;)
Vår klass har haft väldigt få avhopp och vi är idag 38 studenter, om jag inte minns fel. Jag ser fram emot en road trip med klassen, även om det blir tidig morgon med avresa 6.45.

Paniken över att snart behöva lämna Skara har ju redan infunnit sig, men den sista sittningen som var nu i helgen, gjorde det hela ännu mer verkligt. Snart är det bara en månad kvar som DSS-student och Skarabo. =S

torsdag 19 april 2012

Går i väntans tider...

I söndags skickade jag in ett första utkast på hela mitt exjobb (ja, förutom den populärvetenskapliga sammanfattningen som också ska skrivas, men det tar vi framöver). Fick en första respons när min handledare skummat lite och det lät positivt! Jag har en del funderingar och några delar av arbetet som jag inte riktigt vet hur jag ska snygga till. Nu inväntar jag bara lite mer ingående kommentarer från handledaren om vad som ska ändras på o.s.v.

Under tiden tar jag och läser igenom projektarbetet som vi skriver i arbetsplaneringskursen. Det är en djurägarberättelse om ett patientfall där vi ska analysera utifrån fyra olika perspektiv: Patienten, djurägarna, vårdarna och ekonomin. Min grupp har hittills jobbat på väldigt bra och skrivit något på allt. Nu ska vi läsa igenom var för sig för att på måndag fortsätta pilla och finjustera och lägga till det sista.

måndag 16 april 2012

En konverterad samhällsvetare?

Tre års utbildning? Fem års utbildning? Åtta års ubildning? Kanske upplevs det spontant som att en ubildning ska ge faktakunskaper som sedan kan vara användbara. Utbildningen gör dock mer än så.
Jag är samhällsvetare i hjärtat och har alltid brunnit för historia, geografi, religion, samhällsvetenskap... Sedan hamnade jag här, på en väldigt naturvetenskaplig utbildning, och även om det bär mig lite emot att säga det så är det nog så jag också blivit under de tre år jag läst på djursjukskötarprogrammet. En naturvetare.

Vår föreläsare förra veckan tog upp en uppsats från veterinärprogrammet som hade undersökt hur veterinärstudenternas syn på djur förändrats under tiden de läste utbildningen. Kanske är något för alla utbildningar att ta till sig? Oavsett program, universitet eller inriktning - Hur förändras studenternas perspektiv medan de läser vår utbildning? Kanske är det minst lika viktigt som att examineras i ämneskunskaper.

Aaanyhow, jag hoppas att alla har sökt det de vill söka - 16 april är nämligen här!

torsdag 12 april 2012

Jag har sökt - har du?

Ni missar väl inte sista ansökningsdag till universitet och högskola den 16 april? =) Jag, lite av en pluggoholic som jag är, har också sökt till höstens antagning. En till etologikurs är det tänkt att jag ska läsa och håller tummarna för att 7,5 hp på en termin inte känns oöverkomligt medan jag arbetar 100 %. =)
Sök på www.antagning.se

Idag har vi haft en inspirerande föreläsning om vårdprocessen av en leg. sjuksköterska och en leg. djursjukskötare. Det gav mycket att tänka på när det gäller framtiden för vår yrkeskategori. Det är ju mycket som är, och har varit oklart, gällande många arbetsområden i yrket i och med att legitimationen är så pass ny, men när man blickar över den resa som sjuksköterskeyrket gjort under åren uppfylls man med hopp. =)

Nu ska jag ta ledigt resten av kvällen. Imorgon bitti bär det av, tillsammans med vovven, upp till KTC för grupparbete!
Kursen i arbetsplanering är kanske inte som andra kurser på djursjukskötarprogrammet, men hittills har den gett mycket intressant och tänkvärt att begrunda!

onsdag 11 april 2012

Arbetsplanering

Det handlar inte om att jag borde planera in exjobbsarbetet bättre (vilket kanske i och för sig är lite sant, men än ligger jag inte riktigt efter i planeringen där...). Nej, jag har nu skrivit på min sista registreringslista på utbildningen och i och med det så inleddes den sista kursen: Arbetsplanering inom djursjukvård, 5 hp.
Denna kurs blir lite annorlunda gentemot vad vi är vana och med föreläsningar i organisationskunskap, ekonomi, arbetsrätt och arbetsmiljö o.s.v. Det ska bli intressant! Kursen startade igår så än har inte alla delar utkristalliserat sig ordentligt, men ett projektarbete och en hemtenta ska hinnas med i vilket fall. Mitt i kursen bär det också av för två dagar etik i Uppsala. =)

torsdag 5 april 2012

Glad Påsk!



Glad Påsk alla läsare!

I min kalender står det "påsklov" vilket i praktiken innebär "exjobb". Jag tänkte in i det sista att vi troligen inte åker hem till Värmland över påsk. Dels för att det är lite för omständigt att ta katter och hund på tåg/buss/tåg och åka land och rike runt (ni kan aldrig ana hur svårt det är att ta sig från Skara till nordvärmland... sist åkte jag först 20 mil i helt fel riktning för att kunna byta till ett tåg som gick hemåt). Dels för att jag har svårt att vara disciplinerad med arbetet när jag är hemma. Nu, fick vi ett erbjudande om skjuts fram och tillbaka och då kunde vi inte motstå: Det blir Värmland i påsk ändå!

Jag har förvarnat min mor om att hon måste ta fram mattpiskan om jag inte sätter mig vid datorn och skriver varje dag... Håller tummarna för att jag återvänder till Skara med massa text i rätt dokument! =)


Glad Påsk!

måndag 2 april 2012

Tangentbordet glöder! Not.

...men det är i alla fall något hypertermiskt!
Tar en paus i exjobbsskrivandet för att dricka lite kaffe och blogga lite. Som ni hör, jag har kommit igång med skrivandet igen! Däremot så blir det väl inget slutgiltigt jag skriver just nu utan språket måste förfinas och meningarna få ett bättre flyt. Just nu känns huvudsaken att jag får ned någonting på pappret (eller ja, i dokumentet om vi ska vara petiga).

Under en föreläsning i studieteknik under mitt första år på SLU fick vi höra att det var viktigt att ta regelbundna raster och göra något annat i 5-10 minuter. Alltså inte vara kvar i klassrummet och diskutera föreläsningen eller planera arbetet. Jag har försökt hålla benhårt på detta att ta rast var 40-50 minut när jag pluggar, men under exjobbsskrivandet går det sådär. Får man in ett flyt så får man, då vill man inte ta någon rast... om man ens inser hur mycket klockan är.
Det problemet har nu inte jag idag, men förhoppningsvis hittar jag flytet igen och tiden rinner iväg! =)