Host, host, host! Det måste vara vanligt att dammallergier utvecklas i stallmiljöer - allting dammar! Hö, spån, päls, ridhusunderlag, mitt hår efter en arbetsdag. Det är tur att kroppen utvecklat ett bra skydd mot sådana partiklar annars skulle jag nog redan vara sängliggande i aspirationspneumoni.
Jag lär mig dock massor! Har inte bara övat hantering på fogliga och rutinerade ridskolehästar utan även på lite smått bångstyriga och envisa hästar/ponnys. Mitt största aber har ju varit att jag inte förstår mig på hästar, vilket är väldigt frustrerande eftersom att jag tycker att katter och hundars beteenden är så fruktansvärt uppenbara. Jag vill veta varför hästen gör som den gör! Jag känner dock att det börjar släppa lite nu och jag känner också att jag själv vågar mer, vågar säga ifrån när de ovanstående bångstyriga hästarna försöker röja mig ur vägen i ett försök att komma fram till höet snabbare. Måste försöka tuna in flyktdjurstänket och ut med mitt invanda rovdjurstänk.
Vad har jag då gjort förutom att sköta om de mystiska hästdjuren? Jo, friserat stallkatter, plockat fästingar och petat bort häftklamrar ut stallväggen med en matkniv. Ni vet, vanligt stallarbete.
Nu ska jag nog gå och krama soffan och äta en chokladboll. Antagligen kommer jag att däcka innan klockan åtta. Livet är hårt för en stallarbetare.
tisdag 18 maj 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej!
SvaraRaderaJätte roligt att läsa din blogg. Jag har själv sökt till utbildningen och har därför en liten fråga.
Jag är helt grön på allt som har med hästar att göra, jag kan i princip ingenting. Tror du att det skulle bli något problem om jag skulle komma in, eller är utbildningen så pass bra att den klarar av att handskas med personer som mig? :) Hehe.
Verkar vara en jätte rolig utbildning!
MVH Malin
Hej Malin!
SvaraRaderaVälkommen i klubben! När jag började utbildningen hade jag i princip aldrig handskats med häst och allting gällande dem var väldigt nytt. Det är självklart en fördel om man kan så mycket om hund, häst och katt som möjligt från början, har man inte det så skaffar man sig det under tiden. Skolan erbjuder träning i hästhantering och vi har fått möjlighet att öva vid flera tillfällen. Lärarna uppmanar dock alla som är oerfarna med något av djurslagen att skaffa så mycket erfarenhet som möjligt med djuret i fråga och exempelvis ta ridlektioner på fritiden osv. Ofta är det flera i samma sits inom klassen så man kan gå ihop några och börja tillsammans. =) Sedan har man också praktisk tillämpad djurhantering - praktik, just gällande de djurslag man kan minst om. Vissa i klassen är nu på hunddagis, några kanske på katthem och många, som jag, är på ridskola. Att du idag inte har någon hästerfarenhet är alltså inte alls något hinder från att gå utbildningen! =)
Lycka till och hoppas vi ses i Skara till hösten!
Mvh,
Marica
Hejsan! Har lite frågor om själva intagningen till din linje.
SvaraRaderaJag vill söka in till djursjukskötarutbildningen nästa år, och undrar om man måste läsa in kemi, fysik, biologi (a-kurserna då) för att kunna söka?
Behöver man även ha ett halvårs praktik innan man söker in också?
Vad hade du för snitt när du kom in?
Tacksam för svar.
Mvh sarah
Tack så mycket för svaret, det känns bra att det inte ska vara något hinder :)
SvaraRaderaOm jag kommer in får jag hoppas att det är fler som är lika mycket nybörjare som jag själv! :)
MVH Malin
Hej Marica!!
SvaraRaderaJag precis som alla andra har massa frågor till dig. Jag är grymt intresserad av att läsa djurskötarutbildningen, jag når dock inte upp till snittet (19.22), finns det någon chans att komma in på intervju eller liknande?
Sarah, behörighet är naturkunskap b, matte b och samhäll a. Det står ingenting om ett halvårspraktik på hemsidan iaf (-:
Hej Sarah!
SvaraRaderaPrecis som någon skriver längre ned så ska du ha läst nk b, ma b och samhäll a för att söka. De ändrade en del behörighetskrav inför antagningen förra året och då togs även kravet på praktik bort! Jag kom in på mitt betyg, 19,91, och den som hade lägst betyg som blev antagen i höstas hade 19,44. Högskoleprovet låg på 1,6 om jag inte minns fel. Vill du öka dina chanser nästa år så satsa på att även göra högskoleprovet med andra ord! Du kan få gamla prov från din studievägledare att öva på innan, vilket är en bra idé eftersom man oftast inte uppnår sitt bästa resultat förrän man skrivit provet några gånger. =)
Lycka till och hör av dig om du har fler frågor!
Mvh,
Marica
Hej!
Även om du inte nått upp till betygsgränsen nu så säger det inte så mycket om hur poängen kommer att se ut nu till hösten, eller nästa år, eftersom sådant kan ändras från år till år. Nu är det ju dessutom meritpoäng som räknas till osv, så vi får vänta och se vad som sker. I dagsläget görs det inga intervjuer till antagningen (även om det kanske vore bättre), utan om jag vore du så skulle jag satsa stenhårt på högskoleprovet för att öka chanserna att komma in. Jag vet att man funderat på att öka antalet platser på utbildningen vilket skulle kunna tänkas sänka betygsnivån, men man vet inte när eller om denna förändring ska genomföras.
Sök och ge inte upp! När man verkligen vill någonting är det värt att kämpa för! =)
Lycka till!
Mvh,
Marica
Hej Marica!
SvaraRaderaHur räknar man ut snittet? Hade egentligen inte tänkt kolla upp några poäng innan det blir dags att söka, har inte riktigt vågat, men nu såg jag det här i kommentarerna i alla fall, Haha! =)
Att bli djursjukskötare är vad jag lever för!
Lisa
Hej Lisa!
SvaraRaderaHaha, så det kan gå! =) Hm, oj... det var så länge sedan jag räknade ut mitt så jag minns inte riktigt.
På den här sidan kan du dock fylla i alla kurser du läst som kommer att vara med i ditt slutbetyg och vilka betyg du fått. Bara klicka dig vidare från länken till det som passar in på dig! http://www.studentum.se/se/studentum/rakna_ut_betyg.aspx
Lycka till och kom ihåg att göra högskoleprovet om du vill öka dina chanser till antagning! =)
Mvh,
Marica