torsdag 24 februari 2011

Just DO it!


Veckan har bestått av diverse anestesiövningar vilket har varit både roligt och lärorikt! Att själv få koppla slangar och göra trycktest istället för att bara läsa i boken och titta på bilder gör en stor skillnad! Denna vecka har vi bland annat intuberat rävar (döda sådana) och haft anestesiövningar på djursjukhusen (både häst och smådjur).
Här ovanför ser ni dockan Gerry intuberad och inkopplad för narkos. Monitoreras här med hjälp av kapnogaf, pulsoximeter och EKG.

Vi djursjukskötarstudenter har ett nybyggt KTC (Kliniskt TräningsCenter) där vi kan göra allt från dissektionsövningar och autoklavering till att öva på kanyl- eller kateterläggning och nu har vi också två anestesiapparater att pyssla med. Med praktiska prov som stundar börjar det bli dags att gå igenom allt vi ska kunna så gårdagen spenderade jag och några klasskompisar på KTC (mellan 14.30 - 19.30). Långdag blev det men vi hann gå igenom fyra övningar i alla fall.

- Trycktest på anestesiapparat - CHECK
- Koppla patient till anestesiapparat, välja kapnograf, pulsoximeter, EKG och NIBP (Non invasive blood pressure) och utföra rätt tester - CHECK
- Packning för diskdesinfektion - CHECK
- Packning för autoklavering - CHECK
Bara X antal to go plus all repetition som lär utföras! =)

Intuberingstuber. Fr v: katt, hund, häst.

måndag 21 februari 2011

PBL - Problembaserat Lärande

Ett sätt att arbeta som vårt program tillämpar är ProblemBaserat Lärande med bland annat regelbundna basgruppsmöten där studenterna samarbetar och diskuterar med varandra i specifika ämnen. Veckans PBL-fall handlar om anestesiologi (såklart) och inriktas på övervakning. PBL är ett annorlunda sätt att lära sig än föreläsning och skriftliga tentor...


I kort så går ett möte till såhär:
- Studenterna träffas i grupper om ca 8 och går igenom föregående veckas fall - vad har man kommit fram till? Vad tyckte man om fallet? Var någonting underligt/svårt/lätt?
- Dags att ta itu med det nya fallet: Hur uppfattar gruppen fallet? Finns begrepp som måste redas ut?
- Brainstorming: Gruppen brainstormar fritt inom området för att sedan försöka dela in orden i olika kategorier.
- Sist, men inte minst utformas frågor baserat på orden/kategorierna man kommit fram till som studenterna sedan ska söka svar på.

Nu undrar ni kanske hur ett fall ser ut? Tjaa... det kan vara en bild på en journal, ett sjukdomstillstånd beskrivet, en röntgenbild över en fraktur eller som denna gång två bilder på sövda hästar.
Tycka vad man tycka vill om sättet att arbeta, men vi har alltid väldigt trevligt i vår basgrupp "Pelvis". =)


Brainstorming...



Ett cirkelsystem

torsdag 17 februari 2011

Studentkårslivet

Som student är det vanligt att man engagerar sig i olika kåraktiviteter och även om Skaras studentkår inte är Sveriges största så har vi faktiskt mycket att skryta med också! Bortsett från de traditionella sittningarna Grisfesten, Hernquistarn och Trandansen så anordnas det också aktiviteter som pubkvällar, innebandyträning och diverse utflykter. Vi har också en husdjursgrupp i kåren som just nu har ordnat med regelbundna hundträningstillfällen. Det här är en viktig del av studentlivet som absolut inte får glömmas bort bland alla kursböcker, tentor och inlämningsuppgifter. Det är dock lätt hänt, tro mig... jag skyller på åldern. ;)
I måndags var det ju alla hjärtans dag vilket självklart ledde till samma tema på kårpuben! Dagen till ära fanns även färdigutklippta hjärtan att dekorera efter eget tycke och pryda skolväggen med!


Ni känner ju sedan tidigare min konstnärliga ådra (EHUM!) så ni får här åter beskåda ett av mina mästerverk... ;)


The wall is full of LOVE!

måndag 14 februari 2011

I think I can.

Många där ute börjar nu kanske fundera på att söka till universitet eller högskola, och söker man ett program med höga antagningskrav eller betygskrav så kanske man känner sig lite extra osäker. Jag vet att jag var det när jag sökte... Jag hade ingen back up plan! Det var djursjukskötarprogrammet eller inget. Jag hade kallt nog också sagt upp mig från mitt jobb och flyttat tillbaka till Sverige igen innan antagningsbeskedet kom. Vad hade jag gjort om jag inte blivit antagen? Nå, som tur var blev jag det. Jag satt som klistrad framför datorn och studera.nu flera dagar innan beskedet egentligen skulle komma. Var inne och kontrollerade minst 10 gånger per dag! När det väl kom vågade jag inte öppna det utan var tvungen att göra någonting helt annat innan jag samlat mod nog att möta sanningen. Gissa om jag blev glad!? =D Nå, vad jag egentligen ville säga var att ingenting är omöjligt! Vill man verkligen någonting så kommer det också att bli så! Ge inte upp!
Bilden nedan är från min favoritsida I Can Has Cheezburger och förmedlar ett väldigt fint budskap till alla som nu behöver lite extra tro på sig själva, vare sig det är studenter som läser en extremt tung kurs, en anställd som ska hålla i ett viktigt möte på jobbet, eller en blivande student som sökt till universitetet. I think I can!



torsdag 10 februari 2011

Hjärnprolaps hej hej

Jaaa, det är lite mycket nu, därav titeln. Det går långsamt framåt (läs: mikroskopiska framsteg) i anestesiboken men just nu ser jag ingen chans att hinna ikapp, hur mycket tid jag än lägger ned på att läsa.
Veckans föreläsningar har bland annat handlat om medicinsk teknik (anestesiapparaten) och övervakning av patient i narkos. Mycket information, mycket VIKTIG information att lära sig men på något sätt känns det som att man inte kan försöka stressa in allt detta i huvudet utan man måste ha alla kursens veckor på sig för att kunskapen ska "mogna" fram. I alla fall är det det jag hoppas på när jag sitter på en föreläsning och en massa fysik kommer upp. Min hjärna är inte särskilt kompatibel med fysik. Hade det inte varit för att de är tvungna att efterlevas så tror jag att min hjärna hade bojkottat fysikens lagar och kört sitt eget race.

Idag åker vi hem till Värmland för långhelg. Då ska min prolapserade hjärna få tid att arbets sig in i skallen igen, så är den förhoppningsvis back in business på måndag.


Det gäller att hamstra gula överstykningspennor i en kurs som denna. Man vill ju inte riskera att sitta där en pluggkväll och inte ha någon back up!

måndag 7 februari 2011

Läran om narkos och bedövningsmetoder

Här till höger ser ni vår kursbok i anestesiologi. Den är bra på att förklara anestesi och allt som berör anestesi (med väldigt många ord). Den är inte så bra på vårdhygien. Men det kommer jag till sen.
Anestesiologi är, som jag nämnt förut, ett av djursjukskötarens "huvudämnen" där vi har ett stort ansvar och mycket kan gå fel om man inte vet vad man håller på med. Anestesiologi är läran om sövning och olika bedövningsmetoder. Inför en operation är det djursjukskötaren som premedicinerar (ger lugnande, smärtstillande osv), rakar, tvättar, spritar, förbereder inför operation etc och är sedan också den som sköter narkosen. Ett stort ansvar då ett misstag kan leda till att djuret avlider och man måste kunna hantera krissituationer och agera snabbt vid akuta händelser. Förstår ni då hur viktigt det är att personalen är ordentligt utbildad? Det gäller att veta att man (oftast, undantag finns) inte bör ge vattenlösliga preparat med icke-vattenlösliga, och vad man gör om patientens blod inte syresätts nog. Eller att man har koll på när under narkosen som läget är som mest instabilt och flest komplikationer sker (vilket förresten är efter själva narkosen, under uppvaknandet).
Kursboken är en klippa! Ja, just det... bortsett från vårdhygienbiten då. Jag kan se åtminstone tre vårdhygienska fel i denna bild nedan (som för övrigt är ungefär likadan som den som pryder framsidan av boken!). Kan ni gissa vilka felen är? ;)


Ett gott föredöme?

fredag 4 februari 2011

EFIT - Student Ed.

Nej, det är inget avancerat datorprogram för studenter eller ett träningsprogram till Kinect, utan detta är ett försök att visa er vilket liv jag lever. Därför har jag gjort en EFIT-dag (Ett Foto I Timmen) för att ni ska kunna se hur en vanlig dag som SLU-student kan se ut. Bered er på bildkavalkad för här kommer den 27 januari 2011 i bilder!

8.00

Med klockan ställd på kvart i för att tillåta lite snoozetid. Eftersom att jag är mån om att hålla er vid liv så prioriterade jag att ta kort på mitt alarm snarare än på mig själv denna arla morgon...

9.00
Påbörjar en ny kurs. Kommunikation och rådgivning inom djuromvårdnad.

10.00
På rast. Malin 1 står och hänger vid vattenautomaten.
11.00
Överlevnadskit för en föreläsning:
1. Rätt papper med
2. Kollegieblock
3. Kalender för att göra schemakorrigeringar, eller andra spännande planer, i
4. Vattenflaska - dehydrering är ett väldigt allvarligt tillstånd!
5. En drös med färgpennor för att liva upp hand-outsen med!

12.00
På väg hem för att äta lunch.


13.00
Tillbaka i skolan redo för att ta tag i den sista vårdhygienföreläsningen -sterilisering!

14.00
På rast. Här är universitetets foaj... foal... hm, entréhall!

15.00
Malin 2 har egenhändigt komponerat ihop en sång om autoklaver...
16.00
Tentafrågestund inför vårdhygiententan.

17.00
Fixar salladen medan sambon fixar maten. Äta bör man...

18.00 (eg. 17.40)
På pass på gymmet! Måste ju ha muskler för att hålla uppe min stora hjärna som jag får av allt pluggande! ;)

19.00
Svänger förbi Willys på vägen hem för att handla lite.

20.00
Pluggar på lite föreläsningsmaterial.
21.00
Uppdaterar mig om vad som händer ute i världen (läs: Facebookar)

22.00
Slötittar på en film...

23.00
Kvällsläsning i en halvtimme eller så. Måste ju somna innan 23.45 för att få mina åtta timmar innan samma alarm väcker mig igen nästa morgon, 7.45.

Åååh, vilket spännande liv jag lever! ;)

onsdag 2 februari 2011

Fram med kalendern och boka in 16 mars!

Då är det nämligen Öppet Hus här på campuset i Skara! Släng er i bilen, boka tågbiljetten eller sätt er på cykeln och börja trampa! Den 16 mars är Skara the place to be! ;)

Ja, ehum, nog reklam! Tentan idag kändes bra! Hur skönt som helst! Dagen har fortsatt med Arbetslivsdag för djursjukskötarstudenterna där många av VFU-platser var representerade. Arbetslivsdagen är något vi brukar ha varje år och då bjuds potentiella framtida arbetsgivare in för lite ömsesidigt mingel. Jag träffade en kollega från mitt sommarjobb förra året och socialiserade också med min framtida handledare på Strömsholm bland annat. Några bjuds även in för att prata om sitt yrke och i år kunde man lyssna på en tjej som jobbade som djursjukskötare på Nordens Ark. Verkade otroligt spännande! Absolut något jag skulle kunna tänka mig i framtiden! Synd bara att Värmland har så få djurparker. Våra djur går mest ute i skogen... vilket väl i och för sig är bra. =)

Nu är det dags att börja förbereda nästa kurs - Anestesiologi. Ett stort område för djursjukskötare! Hade planerat att läsa 50 sidor i kursboken idag så det är nog bäst att sätta igång!

tisdag 1 februari 2011

"Scrubbing in"

Ny termin, nya övningar! Vi ska imorgon tenta av den teoretiska biten av Vårdhygien II. I början av mars kommer det en praktiskt tenta som ska ta hand om de andra, mer icke-teoretiska, delarna! Det är den första praktiska tentan för vår del så det ska bli spännande (och ja, aningens nervöst). =P

Förra veckan hade vi bland annat steriltvätt och operationstvätt som övning. Op-tvätt (när man förbereder patienten inför operation) finns det tyvärr inte några bilder på eftersom kameran blev kvar hemma.


I övningslokalerna på KTC (Kliniskt TräningsCenter)

Sandra t.v. sterilklädd med sterila handskar. Sandra t.h. sterilklädd men utan handskar...

Jag kör på oversizestilen med op-rock i storlek XL