torsdag 30 juni 2011

Katter, hundar och boskap

Ledig idag! =) Passar på att vila upp mig och peppar mitt immunförsvar att söndra och härska! Inga mer förkylningar nu, två på en månad är mer än tillräckligt!

Det är helt otroligt vad mycket man får se och vad mycket man lär sig när man jobbar. Jag har saknat kliniken jag sommarjobbar på nu och det var roligt att se alla kollegor igen! Med trevlig stämning på jobbet och trevliga kollegor klarar man allt! =)
Mycket har man hunnit med under de tre dagarna jag hittills gjort också: Tagit blodprov på hund och katt, framgångsrikt! (Eh ja, det var sammanlagt två blodprov totalt så jag kanske inte ska ropa hej), jobbat på akuten och träffat en massa djurägare. Sett både det ena och andra intressanta fallet och under veckan har vi haft inne alla möjliga patienter, från ödlor till mindre boskap.
...och än är arbetsveckan inte slut! =)

tisdag 28 juni 2011

995 sökande, 40 platser

Lunch på djursjukhuset och jag har avverkat 1,5 dag av mitt 7 veckor långa sommarschema. Tvärförkyld igen och nu hoppas jag på ett mirakel att jag ska bli frisk tills dess att jag ska börja gå själv - d.v.s. imorrn. Imorgon står POL på schemat och då kommer jag att arbeta samman med en veterinär och ta emot de bokade besöken som kommer under dagen. Spännande, spännande! Känner mig lite ringrostig att stå på egna ben men det ska nog gå bra! =)

995 sökande i första hand till djursjukskötarprogrammet till hösten 2011 och totalt var det 1759 personer som hade med programmet på sin lista. Det är en liten minskning från förra året där 1066 sökte programmet i första hand och totalt 1864. Detta till 40 platser. Så även om antalet sökande gått ned marginellt är söktrycket ändå väldigt hårt!

fredag 24 juni 2011

Glad midsommar!

Glad midsommar önskar jag alla läsare där ute i landet! Hoppas att ni laddat med vattentåliga sandaler och genomskinliga paraplyn som låter solen skina igenom för idag vet man aldrig vad som väntar! ...som vanligt, med andra ord. Allt väderprat inför midsommar börjar nästan bli lite tjatigt. ;)

Jag ska under helgen inte göra något djurrelaterat alls utan ska istället på bröllop! Nu när ni läser detta är jag troligen redan på väg till Göteborg och jag har varit lite förtänksam och förberett detta inlägg lite i förväg.

Om några veckor kommer första antagningsbeskedet för de som sökt utbildning till hösten! Sedan följer en spännande månad för er att söka bostad och planera er framtid på ny (eller gammal) ort. En spännande tid ligger framför er - studentlivet! =D

måndag 20 juni 2011

Att forma sin egen framtid

Jag är ju en person som tycker om att engagera mig aktivt i saker jag tycker mycket om. Därav mitt arbete för SLU som studentinformatör och bloggare, liksom att jag lite då och då publicerar artiklar i RAID-tidningen och sitter med i RAIDs styrelse och sysslar med marknadsföring. I helgen har det varit styrelsemöte och för de flesta kanske det låter som något obeskrivligt tråkigt att spendera helgen med, men faktum är att det är, tvärtom, otroligt givande. Jag vill arbeta för djursjukskötarna och de övriga anställda inom djursjukvårdens framtid. Jag vill vara med och påverka och skapa möjligheter! Så eftersom jag inte har några överdrivna politiska ambitioner, engagerar jag mig istället ideellt. =) Möjligheterna finns där ute, om man vill se dem!

I övrigt: Sista veckan nu innan sommarjobbet börjar! Dags att plugga på exakt vad jag får göra och inte!

fredag 17 juni 2011

Money, money, money...

Jag ska inte förneka att det är lite av en utmaning att skriva intressant studentblogg nu mellan studier och sommarjobb. Ni är knappast särskilt intresserade av att min brorsdotter nyligen konfirmerats, att Konsum Värmlands köttbullar testas för listeriabakterier eller hur jag bokar tågbiljetter runt halva Sverige. Dock är det så min vardag ser ut just nu, i ledigheten. Djuren håller sig friska så jag kan hålla mig undan från veterinärmedicinska vården tills vidare.


Oh, jag kom på en grej - CSNs fribelopp! När man studerar på högskola/universitet kan man söka studiemedel från CSN. Det man måste ha koll på är dock var man tjänar under året eftersom man inte får ha för hög inkomst - då drar CSN tillbaka på studiemedlet. Det jag tycker är något, för att uttrycka det milt, mindre ok, är att det inkluderar även det du tjänar under sommarmånaderna, när du inte får något stöd från CSN. Ajjabajja för att vara en alltför ambitiös student som jobbar under tiden du pluggar eller skaffar dig ett för välbetalt sommarjobb! Då kommer farbror CSN och tar din plånbok ifrån dig. Ja, eh, typ.

Nu är fribeloppen relativt generösa, du får tjäna en hel del utan att CSN kommer och knackar på dörren med förgrymmade miner, men rent principiellt borde sommarmånaderna räknas bort enligt min åsikt. Det kanske kommer som en nyhet för vissa, men studenter har hyra, elräkningar och ett behov av mat även juni-augusti. Newsflash.


Om någon vill förkovra sig i CSNs fribeloppsregler kan ni läsa mer här: CSN

(Jaa, visst är det fantastiskt att vi har möjlighet att låna pengar under studietiden så att vi kan utbilda oss osv osv, men jag måste ju få gnälla på någonting, right? Got to keep it interesting! ;))

tisdag 14 juni 2011

Studiedekadens

Jag hör till kategorin som tycker om att studera, men studenter långt mer engagerade än jag, kan också bli skoltrötta. Typexempelt för min egen del var andra året under gymnasiet då schemat var otroligt intensivt under hela året och motivationen sjönk allt längre ned ju närmare examen man kom. Likaså har andra året på djursjukskötarprogrammet varit otroligt tungt. När jag räknade efter så var jag nog skoltrött redan efter att de första fyra poängen var avklarade i årskurs två, så VFUn ligger nog ganska bra som den gör nu - att studenterna går ut på praktik under våren i tvåan. Då är man lagom trött på all teori och behöver se verkligheten igen! Förhoppningsvis så har studielusten återfunnit sig i november när DOVIS-kursen (djuromvårdnad vid sjukdomstillstånd) börjar!

torsdag 9 juni 2011

Fega inte ur!

Inlägg 100 på djursjukskötarbloggen. Det tänkte jag fira med en allmän uppmaning till alla som funderar på att börja plugga på universitet: FEGA INTE UR!
Jag är en harig person, jag har sagt det förut, så jag vet hur tankegångarna går. "Neeej, tre år är alldeles för mycket!" "Jag har ju all familj, släkt och alla vänner här! I Skara (eller var ni nu kan vilja plugga) känner jag ju INGEN!" "Skara!? Vem skulle vilja bo där!??"
Det är helt normala tankegångar, men jag vill rätta: Tre år är inte mycket! Jag lovar! Åren går dessutom fortare ju äldre man blir... om det är någon tröst. ;)
Nej, du befinner dig inte i din tryggetszon, du känner ingen i Skara (eller where ever) och har kanske aldrig ens varit där. Det har majoriteten av de nya studenterna inte heller! Alla sitter i samma båt vilket gör det svårt att undgå att få nya vänner! =)
Att bo i Skara, jaa... så länge man inte bott där innan har man väl egentligen ingen aning om hur det skulle kunna tänkas vara? Kanske är det himlen på jorden för just dig!

Vad jag vill säga, oavsett vilken utbildning du funderar på att gå, är att inte låta ovanstående tankar hindra dig! Din hemort kommer att finnas kvar, likaså alla dina gamla vänner och din familj. Inte mycket kommer att ändras på de åren du läser på annan ort. Det är 7 år sedan jag lämnade min hemort och inte mycket har ändrats där heller. Sen finns det ju alltid Swebus, SJ (för de flexibla utan brådska), bil, flyg eller cykel också...

tisdag 7 juni 2011

Fästingar - spindeldjurens antikrist

Jag kan inte påstå att jag är ett stort fan av något spindeldjur, varken skorpioner, vanliga spindlar eller noskvalster. Fästingar toppar nog dock listan och måste vara något av spindelvariantens svar på antikrist. Vad gör man? Hur kommer man undan? Vi kan lätt undvika att gå i högt gräs, att stoppa in långbyxorna i tubsockorna och sedan finkamma skrymslen och vrår för att avlägsna eventuella blodsugande gratisätare. Våra djur har inte samma valmöjligheter. De rör sig i samma miljöer och inte har tummar att använda för att stoppa ned pälsbyxorna i sockorna. Idag finns det flera olika preparat att använda, vissa säkrare än andra, och vi djurägare tvingas välja mellan pest eller kolera. Ska jag kamma min hund full i nervgift eller ska jag riskera att den smittas av borrelia eller anaplasma? Bor man i ett fästingtätt område eller har djur som lätt får fästingar är det dock oftast en nödvändighet att någon form av skydd. Fästingburna sjukdomar är inte att leka med.

Jag har tidigare skrivit om hur mycket kunskap saknas på kattsidan och att många likställer katt med hund. Ja, i en del avseenden är detta sant. De är båda köttätare, men där katten är strikt karnivor är hunden mer flexibel. De är båda rovdjur, men där katten är solitär är hunden ett flocklevande sådant. Katten är samtidigt också ett bytesdjur vilket gör att deras naturliga beteenden skiljer sig i fler avseenden. Det är alltså viktigt att vara försiktig med generaliseringar. Detta är också extremt viktigt vid val av fästingmedel! Vad som fungerar på hund kan ge allvarliga nervskador och i värsta fall död, hos katt.

Kanske är du en fästingförespråkare och då behöver du inte fortsätta läsa, men för er andra: Tänk till före! Tänk på fästingpreparat som medicinska medel och glöm inte att örthalsband inte kontrolleras på samma sätt som våra läkemedel. Vidare kan vitlök ge förgiftning eller anemi och är alltså inte att rekommendera. Så det gäller att göra sin fästingläxa och tänka efter före.

söndag 5 juni 2011

Framtida Skarabor:

Ingen ledighet utan sjukdom. Har blivit vrålförkyld som start på sommaren, men det hör väl bara till obligatoriet. =)
Kollar upp pendlingtider inför sommaren och försöker pussla ihop framtida jobb och resor. Jag, sambon och djuren njuter annars av att vara ledig och ute i fina vädret och försöker glömma alla förpliktelser och måsten. Tyvärr så har man en del sådana trots att jag nu egentligen har min semester. =)

Nu är det en månad kvar till antagningsbeskedet kommer och jag gissar på att många där ute kikar efter lite bostäder och hur Skara kan tänkas vara att bo i. Själv trodde jag inte att jag skulle bli så fäst vid Skara som jag faktiskt har blivit! Har insett det nu när jag flyttat därifrån under VFUn. Jag blir till och med lite lätt nostalgisk när jag hör västgötska på TV!
För er framtida skarabor kommer här lite länkar som kan vara användbara:
Skara
Centrumbostäder
Senäte

Annars kan man också hitta privata uthyrare på exemeplvis Blocket.
Lycka till!

torsdag 2 juni 2011

Djurvårdare, utökad nivå

Fyra veckors ledighet innan sommarjobbet på djursjukhuset börjar. Dessvärre kommer mina arbetsuppgifter i sommar bli något begränsade då det blivit bestämt att djursjukskötarstudenter efter årskurs 2 får jobba som djurvårdare med utökad nivå, alltså inte som fullvärdig djursjukskötare. Uppgifterna kommer vara att ta blodprov, medicinera subcutant och intramuskulärt, men inte ge något intravenöst. Att lägga permanentkanyl fungerar alltså inte eftersom man då injicerar natriumklorid för att kontrollera att kanylen ligger i kärlet. Minns jag helt rätt så får vi heller inte sedera. Det vi får göra är dock att vara behjälplig med andra allehanda uppgifter och ta blodprov bland annat. Jag är väldigt tacksam över att ha fått sommarjobb på ett djursjukhus trots dessa begränsningar, man vill ju som student, gärna komma ut i arbetslivet så snart som möjligt.