torsdag 8 december 2011

x antal timmars exjobbsbrainstorming är ekvivalent med y antal kaffekoppar

(Nej, jag läser inte statistik igen, men tvåorna har precis börjat! De stackarna... ;))

Veckan har tillbringats med träningsfysiologi häst och onsdagen spenderades bland annat ute på en travbana och i ett travstall. Mycket intressant, även för den oinvigde! Vi tempade och kollade hjärtfrekvens före och efter träning och hästarna hade också pulsmätare på sig under tiden. Kallt blev det efter en stund, men intressant var det! =)

Torsdag och fredag kommer att ägnas åt självstudier också denna vecka. Jag har hittat ett antal vetenskapliga artiklar att använda till min rehabiliteringsplan och ska idag sätta mig och gå igenom de vetenskapligt grundade böcker jag har eller har lånat. Möjligen har jag tagit mig vatten över huvudet genom att välja att utforma en vårdplan för katt, men hittills känns det bra! Det kanske är svårare att genomföra rehabiliteringsplanen sedan i verkligheten, hade det varit en del av arbetet.

Senare i eftermiddag ska vi träffas några klasskamrater på ett trevligt café i närheten och brainstorma lite kollektivt kring exjobbet. Ämnen, frågeställningar, studier... Tur att vi kan hjälpas åt! Själv behöver jag lite tankar kring hur jag ska utforma mina frågeställningar. Inte helt lätt detta!

7 kommentarer:

  1. Antar att det har krävts en del studielitteratur vid sidan av kompendier och föreläsningar under din utbildning... Vilken bok skulle du säga att du haft mest nytta av?

    Jag tycker förresten att ditt x-jobb verkar mycket intressant. Hoppas att du får till det som du önskar. Det brukar vara väldigt roligt och lärorikt när man kan "snöa in" på det man verkligen är intresserad av.

    SvaraRadera
  2. Hej hej!
    Hmm, nu måste jag fundera lite... i början av utbildningen var det mycket anatomi och fysiologi, så boken jag köpte om det var mycket användbar i början. Under anestesin läste jag i princip kursboken från pärm till pärm, så den har också varit väldigt värdefull. Sedan är det böcker som jag tror att jag kommer att ha använding för även framöver, såsom en bok i positioneringar vid bilddiagnostik eller en pärm jag köpt som tar upp rörelseapparatens muskulatur. Haha, det blev svårt att välja! Säg ifrån om du vill ha specifika titlar så kan jag fixa det, har bara inte tillgång till dem just nu!

    Ja, jag hoppas att det ska bli bra! Har funderat och klurat lite på upplägg sedan i somras och har en liten plan. Sen får vi se hur genomförbar den är! ;)

    SvaraRadera
  3. Specifika titlar vore förstås intressant, om du har möjlighet...
    Har det varit svårt att hitta bra litteratur på svenska?

    Angående er praktikperiod: var det någon som hade några negativa erfarenheter, eller verkar det ha fungerat bra för er allihop? Finns det någon "beredskap" om någon skulle komma till ett ställe som inte fungerar?

    SvaraRadera
  4. Då ska vi se...
    - Anesthesia and analgesia for veterinary technicians
    - Radiography in veterinary technology
    - Clinical anatomy and physiology for veterinary technicians
    Pärmen med muskler är ett examensarbete om jag inte minns fel. Den heter Rörelseapparatens anatomi och finns här: http://www.zootomia.se/locomotor/index.html
    Det finns väldigt lite bra litteratur på svenska tyvärr så den mesta kurslitteraturen värd att köpa är på engelska.

    Jo, det var någon enstaka som hade problem med sin VFU-plats, och det händer ibland att det inte fungerar av en eller annan anledning. Då hör studenten av sig till kursansvarig och så försöker problemet att lösas. För studenten i år löste sig det hela genom att byta VFU-plats. Så det finns beredskap! Det kan vara tryggt att veta! =)

    SvaraRadera
  5. Tack för litteratur"listan"! Det är rejäla verk...

    Bra att VFU-problemen löste sig för berörd elev. Kan inte vara helt enkelt att byta VFU-plats när de är på så olika platser i landet.
    Strömsholms djursjukhus var förresten på plats på Hundmässan i Stockholm. Du verkar ha gjort ett bra val av praktikplats. :)

    SvaraRadera
  6. Kom på ett par frågor till:

    Läser ni något om zoonoser?
    Ang litteratur på engelska: Händer det att vissa behandlingsmetoder i dessa böcker inte är tillämpliga inom svensk djursjukvård? Tänker främst på att man i USA ibland har lite annan syn på vad som är värt att göra för djuret (eg. i Sverige ser vi väldigt mycket till djurens bästa).

    SvaraRadera
  7. Ja, på Strömsholm fick man vara med och se väldigt mycket så det var intressant! =)

    Bra funderingar! Ja, zoonoser är ju något som är väldigt viktigt att ha kunskap om eftersom vi som jobbar inom djursjukvården är lite extra utsatta, så vi läser en del sådant. =)
    Precis, vad gäller amerikansk litteratur så kan det vara stora skillnader i lagstiftning och syn på djurvård så det får man vara medveten om. Behandlingar som utförs i USA, utförs inte här av djurskyddsskäl osv. Böcker från England är lite mer tillämpbara då det i alla fall tillhör EU och vi har någorlunda lika regler.

    Trevlig 4e advent! =)

    SvaraRadera