Ibland räcker det helt enkelt inte med ETT djur i knät när man ska plugga...
Ibland orkar man inte lyssna så bra som man borde på föreläsningarna...
Ibland får man onda ögat av Wilhelmina (t.h) om man pluggar för länge istället för att leka...
...ibland så resulterar det i hämndaktion och ockupation av skolmaterial som följd.
Ibland får man onda ögat av Wilhelmina (t.h) om man pluggar för länge istället för att leka...
...ibland så resulterar det i hämndaktion och ockupation av skolmaterial som följd.
Snart kommer vi tillbaka till Sverige igen! =)
Klart du måste pausa pluggandet och leka lite ibland :o)
SvaraRaderaVälkommen hem igen!
Kram jessica
Hej! Vad är jobbigast med att utbilda sig till djursjukskötare?, och vad är roligast? Vad bör man tänka på innan man söker till den utbildningen du går? /en som verkligen vill bli djursjukskötare :-)
SvaraRaderaHej,
SvaraRaderaSvårast med utbildningen kanske man ska räkna VFUn till. VFU är praktik som är utspridd över landet vilket innebär att man mitt i utbildningen måste flytta från Skara i ca 8 månader för att göra sin praktik. Det kan vara lite krångligt, speciellt om man får sina två perioder på olika orter, men oftast verkar lärarna kunna lösa detta bra. Annars kan jag nog inte pinpointa någon speciell kurs som är svårare än andra (kanske ändrar jag åsikt efter att ha läst statistikursen som börjar nu). Anatomi kan ju såklart vara lite jobbigt i början, speciellt med alla latinska termer, men det är långt ifrån oöverkomligt! =) Roligast är nog de praktiska övningarna när vi får tillfälle att tillämpa våra teoretiska kunskaper! Sen så tycker jag själv att etologi är väldigt roligt och skulle gärna se att det blev mer etologikurser i utbildningen då djurens beteende och behov har stor betydelse både på klinik och för de problem som kan uppstå för djurägarna privat.
Vad man bör tänka på? Ja, det är alltid bra att skaffa sig så mycket erfarenhet med hund, häst och katt som möjligt och gärna kontakta någon klinik i närheten som kanske kan ta emot praktikanter. Det är alltid bra att ha sett yrket "in action" för att veta exakt hur man känner inför att gå in i en sådan arbetsroll...
Lycka till med funderingarna!
Mvh,
Marica
Haha, ja att plugga med katter i närheten är inte alltid lätt, de hamnar ju gärna i böckerna... x)
SvaraRaderaAngående ditt svar här över, så undrar jag om det är vanligt kliniker brukar ta emot praktikanter? För jag var och frågade på kliniken här i stan, men det verkar som att de inte är villiga att ta emot praktikanter utan utbildning :(
Ja, det kan nog vara lite svårt att bli accepterad som praktikant, men inte omöjligt! Förr så var det praktikkrav för intagning på utbildningen vilket betydde att man var tvungen att ha viss erfarenhet innan. Går man på gymnasiet kanske man kan få hjälp av sin syokunsulent att i alla fall försöka få några praktikdagar men nu spånar jag bara fritt... Arbetsförmedlingen kunde hjälpa till förr när praktikkravet fanns, hur det är numer är osäkert. Vissa kliniker har Öppet hus med jämna mellanrum som man kan gå på och passa då på att ställa massa frågor till de anställda djursjukskötarna! Det kan ju vara ett sätt att få en inblick i det hela om man inte kan göra praktik. Hoppas ni hittar något! =)
SvaraRaderaHej! Tycker det verkar som om ni använder mycket kompendier och liknande i utbildningen. Använder ni er av lika mycket böcker (kurslitteratur) också? Vore trevligt om du i såna fall kunde nämna några exempel.
SvaraRaderaHej Åsa,
SvaraRaderaJa, det blir en del kompendier och föreläsningsmaterial till varje kurs, men det brukar också ingå en del kurslitteratur. På vår utbildningen finns det oftast inte några obligatoriska kursböcker som på många andra program utan vi får förslag från lärarna på böcker som de tycker är bra, och sedan får man sålla själv. Många av böckerna man köpt har varit användbara i flera kurser och vissa kurser finns det flera steg i, så det är inte alltid man behöver köpa nya till varje kurs heller. Några exempel på litteratur jag köpt och använt mig av: I rehabkursen använde vi en bok som hette Canine Rehabilitation och Physical Therapy. Nu i DOVIS-kursen (djuromvårdnad vid sjukdomstillstånd, finns i flera steg) använder jag mig av ex Textbook of Veterinary Nursing, Textbook of Veterinary Medical/Surgical Nursing, Wound management in small animals... osv. Det finns inte mycket litteratur på svenska så den mesta är på engelska. De första kursböckerna jag köpte för utbildningen var Clinical Anatomy and Physiology for Veterinary Technicians och Medicinska ord. Båda har blivit väl använda! =)
Här kommer ett skepp lastat med frågor! :) Arbetar (pluggar) man mycket självständigt när man går din utbildning? Redovisar ni mycket? (Talar inför grupp?) Hur är lärarna? Hur många är ni i klassen? :)
SvaraRaderaHoppas du orkar svara! :D
Hej,
SvaraRaderaAlltid roligt med frågor! Ska svara efter bästa förmåga! =)
Arbetar (pluggar) man mycket självständigt när man går din utbildning?
Ja, man jobbar både självständigt och i grupp men om man jämför med andra universitet så har vi också väldigt mycket schemalagd tid med föreläsningar. Vi har ofta föreläsningar varje dag, vilket är väldigt bra!
Redovisar ni mycket? (Talar inför grupp?)
Ibland, men inte överdrivet mycket. Några grupparbeten har vi haft då vi redovisat inför klassen. Examensarbetet kommer också att presenteras muntligt.
Hur är lärarna?
Som på alla utbildningar finns det såklart lärare man tycker bättre om än andra, men i stort tycker jag att vi ofta har bra föreläsare.
Hur många är ni i klassen?
Vi är 41 stycken. =)
Trevlig helg!
Mvh,
Marica