Snart är 2010 över och många är nu kanske redo att avlägga nya nyårslöften inför 2011. Jag brukar normalt aldrig hålla mig med nyårslöften men gjorde ett undantag för året som gått. Jag har nämnt det förut, men jag har testat att under året säga JA till de erbjudanden och utmaningar som dykt upp längs vägen (Filmtips för inspiration: Yes man). Inför 2011 är nog min enda plan att fortsätta i det spåret, men att kanske försöka begränsa mig lite så att jag hinner med att andas lite emellan också, även om alla upplevelser varit enormt utvecklande!
Snart börjar ett nytt år som kommer att inkludera bland annat VFU (verksamhetsförlagd utbildning) på Strömsholms djursjukhus, flytt till Kolbäck - flytt tillbaka till Skara och åtminstone en extrakurs på distans i etologi. Ska försöka mig på att läsa 45 hp kommande termin istället för normala 30 hp. Önska mig lycka till! ;) Det nya året ser ut att bli både intensivt och spännande!
Brukar ni avlägga nyårslöften? Oavsett vilket så önskar jag er ett gott nytt år och en trevlig nyårsafton (helst utan raketer för djurens skull...)!
fredag 31 december 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Gott nytt år själv!
SvaraRaderaTack för en trevlig blogg! Följer den med intresse! :)
Mitt nyårslöfte är att omskola mig till antingen veterinär eller djursjukvådare! :D
Har alltså ett svårt framtidsbeslut att fatta under våren och jag skulle uppskatta om du hade tid/lust att ge mig lite tankar kring fördelarna och nackdelarna med dessa två yrken...?
Gissar att du nu iallafall har viss insyn även i veterinärsyrket så det kunde vara intressant att se vad du tycker!
Plugga lugnt!
Hej Greta,
SvaraRaderaTack så mycket för komplimangerna, det uppskattas alltid!
Vilket spännande nyårslöfte! =) Jag ska försöka att besvara din fråga på bästa möjliga sätt...
Jag tror att de flesta som går på både djursjukskötarutbildningen respektive veterinärutbildningen varit i den sitsen att man funderat på vilken aspekt av djursjukvården man vill inrikta sig på, och det beslutet är verkligen inte helt lätt!
För min egen del var just kontakten med djur och djurägare viktig för mitt val. Jag är mycket intresserad av rehabilitering i form av sjukgymnastik och har ett stort etologiskt intresse vilket inte är fokus för veterinärutbildningen, så därför valde jag som jag gjorde. Djursjukskötarna har också en mer personlig kontakt med djurägare där vi ger den rådgivning en ägare kan behöva om sitt sjuka eller friska djur. Veterinärerna har ett utmanande yrke där de ska ge alla patienter en diagnos, utföra all kirurgi på alla möjliga djurarter och fatta korrekta medicinska beslut. Det finns även fler möjligheter att utbilda sig vidare och specialisera sig för veterinärer än för djursjukskötare. I alla fall än så länge. Djursjukskötaryrket är ju fortfarande i uppstarten och jag tror inte att någon kan svara på exakt hur saker kommer att bli efter att övergångsreglerna är förbi. Vad som verkar vara framtiden är dock att det ska finnas fler vidareutbildningar även för oss. Från och med nu när programmet blivit ett kandidatprogram ges möjlighet att forska och täcka upp ett enormt hål i forskningen inom djuromvårdnad, vilket är väldigt viktigt! Djursjukvården blir alltmer lik humanvården med läkare/veterinärer, sjuksköterskor/djursjukskötare och undersköterskor/djursjukvårdare och det händer alltid mycket nytt oavsett vilket yrke inom sektorn man har.
Klurig fråga att besvara, men hoppas att du fick lite mer svar på hur jag ser på det hela! Fråga på om det dyker upp fler funderingar och lycka till med ditt beslut framöver! =)
Mvh,
Marica
Etologi, är det fortfarande fokus på häst, hund och katt eller studerar ni andra djur också? Bara tamdjur eller även vilda djur i såna fall?
SvaraRaderaHur ser tredje läsåret ut? Ska ni då specialisera er på det ni är mest intresserade av, med valbara kurser, eller hur ser upplägget ut? Mycket tid för VFU?
När ni ska ut på VFU, hur löser ni boende? Tänkte att man kanske gärna vill vara på en viss klinik, men inte har någon anknytning till orten på något sätt.
Hej hej,
SvaraRaderaJa, den etologi vi hittills läst har varit fokus på hund, häst och katt men det har också funnits lite utrymme för att välja djurart själv för exempelvis en beteendestudie. Vilda djur har vi haft väldigt lite eftersom de oftast inte kommer in till kliniken, men vi hade bland annat en föreläsning i höstas om skadat vilt.
Nu i slutet av mars går vi ut på första VFU-perioden, 10 veckor smådjur (för min del, vissa börjar med 10 v häst) sedan följer ett sommarlov och på hösten fortsätter VFUn med 10 v häst. Det är lite olika hur vi har löst det med boendet. Skolan har avtal med vissa kliniker i landet som vi studenter sedan får välja i prioritering 1-4 på smådjur och samma på häst. Så har man otur hamnar man på en ort på smådjur och en annan ort på häst, vilket kan vara klurigt om man har fler än sig själv att ta hänsyn till. Jag har haft tur som fick båda perioderna på samma ställe, Strömsholm, så för oss blir det att säga upp lägenheten i Skara och fixa en ny lägenhet i Strömsholm. En del i klassen har fått praktik i Skara och flyttar således inte alls, andra kanske har fått någon eller båda av perioderna i närheten av föräldrahemmet och kommer då bo hemma. Får man olika orter så kanske man kan hitta ett rum att bo i eller kanske något enkelt i andrahand. Vissa bor hos kompisar på orterna också. Det har varit ett stort orosmoment det här med VFU-platserna då man inte vetat var man skulle hamna och just det här med hur man ska lösa flytt och boende har varit det mest komplicerade...
Tredje året börjar då med en 10 v VFU-period till och sedan ska vi tillbaka till Skara (blir en del flyttande...). I trean tror jag att det finns två olika kursblock som är valfria, dels en större kurs när man får välja mellan rehabilitering och näringslära (det tror jag var det sista budet i alla fall, det kanske kan komma att ändras innan också...) och dels en mindre kurs där man väljer mellan två olika. Dock vet jag tyvärr inte vilka dessa är än. Sist i trean kommer kandidatarbetet som ska skrivas.
Så ser upplägget ut i stort i alla fall, vet inte om de finslipat klart schemat för sista året än, men så är det i huvuddrag. =)
//Marica
Tack så mycket för ditt svar! :)
SvaraRaderaDet du beskriver är väldigt mycket samma tankegångar jag haft själv. Har några grubbliga månader kvar innan jag måste söka...
Lycka till med sista halvan av utbildningen! Vem vet...vi kanske ses till hösten! ;)
Ja, det är inget lätt val! Utbildningsorterna brukar ha öppet hus någon gång under våren innan ansökningsdag om du skulle vilja besöka Skara respektive Ultuna och se hur campus ser ut. Vet inte vilka datum det är ännu, men det borde dyka upp på SLUs hemsida framöver!
SvaraRaderaLycka till med grubblerier! =)