Om tre veckor bryter SLU ny mark. Då inleder den första årskullen på det treåriga programmet sitt sista år. Det har alltså redan gått två år sedan jag och min sambo åkte Skara runt och tittade på lägenheter, två år sedan som den stapplande början mot legitimerad djursjukskötare tog fart.
2/3 har gått fort, men vad mycket man hinner lära sig och utvecklas!
Första året inleddes med en massa anatomi och fysiologi och lite farmakologi, men först och främst: Hur ser det friska djuret ut? Vilka är skelettdelarna och vad tusan heter de på latin!?
Jag satt med gloslappar och förhörde mig själv med det svenska ordet på ena sidan och det latinska på den andra. Sen fanns det ju ord man aldrig tidigare hört på svenska ens...
Till veckan kommer andra antagningsbeskedet och då kommer antagligen ytterligare några att tas in i DSS11 och de, liksom jag för två år sedan, ta de första stegen ut på osäker mark och snubbla över latinska termer och begrepp. En spännande tid väntar er! =)
söndag 7 augusti 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Önskar att jag blir antagen, men tyvärr kommer jag antagligen att falla på mållinjen - är reserv i nuläget... Nåväl, skam den som ger sig. Jag ska söka igen nästa år.
SvaraRaderaSommarjobbade du på en djurklinik även efter första studieåret?
Hej! Bra blogg du har :) Har några frågor som jag gärna skulle vilja ha svar på;
SvaraRadera1. Vad får man göra som djurskötare?
2. Är det svårt att ta sig in på utbildningen?
3. Vad har du tänkt göra när du är klar med utbildningen?
Tack på förhand!
Hej Åsa,
SvaraRaderaHåller tummarna för dig att det går vägen i år, men annars gör du helt rätt att satsa igen! Har du inte gjort det innan kan det vara en idé att göra högskoleprovet, så ökar du dina chanser ytterligare! Men som sagt, håller tummarna för att du ska slippa! =)
Ja, jag sommarjobbade även förra sommaren! Ju mer praktisk erfarenhet av branschen man kan få, desto bättre!
Hej Ida,
Tack! =) Ska göra mitt bästa att svara på dina funderingar!
1. Som legitimerad djursjukskötare arbetar man som en sjuksköterska fast inom djurvården. Du medicinerar och sköter om inneliggande patienter, tar hand om djurägare genom bl.a. rådgivning (en stor del av yrket handlar om djurägarkontakter), lägger bandage, tar blodprov, gör sårvård, sköter anestesin under operationer, utför PTR (munsanering av tandsten etc) och mycket mer. Det är ett brett spektra över vad en djursjukskötare gör och framöver i och med legitimationen kommer fler arbetsuppgifter till.
Skilj dock på djurskötare och djursjukskötare. En djurskötare jobbar med att ta hand om djur, men inte inom sjukvården utan på djurparker osv.
2. Ja, det kan man väl säga att det är. Det har alltid varit väldigt många sökande till relativt få platser så betygsnittet trissas upp rejält. Ämnesmässigt så behöver du inte så många kurser, men som exempel så hade den med lägst betyg som blev antagen ifjol 21,33 i betyg, om jag inte minns fel.
3. När jag är färdig hade jag tänkt att jobba som legitimnerad djursjukskötare på en klinik, gärna i Värmland där jag kommer ifrån, och fortsätta utvecklas genom kurser. Jag har ju ett stort etologiskt intresse (om djurens beteende) så jag kommer nog att fortsätta läsa sådana kurser vid sidan av mitt jobb. =)
Hoppas att det gav lite svar! Hör gärna av dig om du kommer på fler frågor!
//Marica
Att du inte får göra allt som en leg. djursjukskötare gör har du ju berättat om förut, men...
SvaraRaderaSkiljer sig dina arbetsuppgifter på sommarjobbet mellan förra året och i år? Har det i såna fall med hur långt i utbildningen du kommit?
Jodå, jag har gjort högskoleprovet. Med bra resultat dessutom, men konkurrensen för att komma in på den här utbildningen är ju hård...
Universitetet har planerat utbildningen så att vi ska, efter första året, kunna gå ut och arbeta på samma sätt som jag gör nu. Förra året hade inte myndigheterna utvecklat riktigt alla regler ännu, så restriktionerna var inte lika tydliga. Jag vet inte exakt hur det kommer att bli framöver, när övergångsreglerna är slut (2014) men innan dess så kan man som djursjukskötarstudent söka dispens, och alltså få jobba som djursjukskötare om det finns skäl till det. T.ex. att man jobbat som djursjukvårdare innan 2010 eller är utbildad sjuksköterska osv. Efter 2014 är det bara legitmerade djursjukskötare som får arbeta som det.
SvaraRaderaBra, bra, fortsätt kämpa! Såg att antagningsbesked 2 kommit idag, men chansen att bli antagen efter kursstart finns också. En del har även blivit kallade mellan andra antagningen och kursstart. =)
Har idag fått antagningsbesked 2 och fått veta att jag kommit in till djursjukskötareutbildningen! Känns så himla roligt men samtidigt är det nu jättebråttom med att hitta boende. Jag hoppas det löser sig innan 29 augusti. Har du kanske något tips när det gäller att söka studentboende i skara? =)
SvaraRaderaMVH
Johanna
Hej Johanna och grattis till antagningen! =)
SvaraRaderaIngen fara, det löser sig alltid med boendet! Centrumbostäder har i värsta fall studentrum i korridor man kan hyra. Ettor kan vara lite kluriga att få tag i just vid terminsstart, men några månader in i terminen brukar det inte vara några problem. Här är några hyresbolag att kolla upp:
www.centrumbostader.se
www.senate.se
www.goransfastigheter.se
och vissa hittar sina rum/lägenheter på Blocket. Många studenter bor på Kaplansgatan, Brunnsbogatan eller Valhallagatan, men Skara är ju inte så jättestort så det är alltid nära till kompisar oavsett var i stan man bor.
Hoppas att du hittar något som passar dig!
Vi ses i höst! =)
//Marica
Hallå! Såg att du sökte boende, Johanna. Har en kompis som letar efter någon mer att dela en lägenhet med. Det är en femma på 112 kvadrat, perfekt att dela och billig också:) Du kan väl maila mig om du är intresserad?
SvaraRaderaharriet.noring@gmail.com
Mvh Harriet