tisdag 27 september 2011

Operation Häst

Ibland har jag perioder där min första tanke när jag vaknar på morgonen är: Åeee, över tolv timmar kvar tills jag får sova igen.
Just nu är en sådan period. Jag antar att det är all ny kunskap som tröttar ut min hjärna och ger mig ett sömnbehov jämförbart med ett spädbarns.

Trots överdriven trötthet så trivs jag väldigt bra på min klinik! Trevliga sköterskor, trevliga veterinärer, trevlig stämning! Denna vecka har jag börjat på operation och har bland annat hunnit med en stående operation där hästen då alltså inte läggs i allmän anestesi utan ges preparat så att den förblir stående under ingreppet. Ju fler stående operationer man kan göra desto bättre egentligen. Hästar är, som bekant, stora djur, och lång tid i liggande ställning kan ge skador såsom tillfälliga pareser (förlamningar) eller myositer (muskelinflammationer), för att nämna några. Under operationsveckorna kommer jag också att vara en del på sterilcentralen och idag, när det har varit relativt lugnt, har vi hunnit med lite instrumentvård.

2 kommentarer:

  1. Hej Marica!
    Jag är en tjej, bosatt i Sundsvall för tillfället och går mitt andra år på gymnasiet, med inriktning Naturvetenskap. Jag vill börja med att säga att din blogg är så otroligt inspirerande! Har typ tusen frågor jag skulle kunna ställa till dig, men det jag undrar mest är; Trivs du på SLU, Djursjukvårdare? Har ni bra lärare? Är det en bra skola? Är det mycket plugg? Hur ser framtiden ut efter SLU? Svara gärna, har ångest över om jag ska välja Veterinärutbildningen eller Djursjukvårdare!
    Tack på förhand!
    / Sara Handå

    SvaraRadera
  2. Hej Sara!
    Vad roligt att du läser bloggen och funderar över programmet, jag svarar gärna på frågor! =)
    Jag trivs jättebra på utbildningen och på SLU. Jag tog en del år mellan gymnasiet och att jag började plugga där jag jobbade på lite olika ställen flyttade runt och testade vad som kunde passa mig. Så att börja på djursjukskötarprogrammet kändes mycekt som att hitta hem. För mig var det väldigt rätt! Det var en skön känsla...
    Lärarna är bra och inspirerande och kåren i Skara har lång erfarenhet med att tänka "djuromvårdnad" och inte enbart veterinärmedicin. Att etologi- och djurskyddsprogrammet finns på samma ort ser jag som en fördel. Etologi är ett viktigt ämne för djursjukskötare och veterinärer och är något, som jag tycker, vi får alldelels för lite av under utbildningen. Så då är det bra att det finns nära tillgängligt ändå! =)Universitetet är bra och jag upplever det som mycket personligt universitet. Ibland kan det dock kännas lite splittrat eftersom att universitetet finns på flera olika platser, men Skara campus är mysigt och trevligt! Framtiden för en legitimerad djursjukskötare tycks just nu se väldigt ljus ut med tanke på all förändring som är på väg att ske och den stora bristen på utbildad personal. Nu när programmet är ett treårigt kandidatprogram är också förhoppningen att några studenter ska gå vidare och läsa master/magisterprogram och forska i ämnet.
    Valet mellan olika djurutbildningen kan vara svår! Jag kan tycka att det är extremt svårt dessutom när man inte får en chans att få en inblick i det hela så du gör helt rätt i att rekognisera så mycket som möjligt!
    Hoppas att du kommer till insikt om vad som passar dig rätt och har du fler funderingar är det bara att fråga på!
    Mvh,
    Marica

    SvaraRadera