torsdag 17 juni 2010

"Vad är en djursjukskötare!?"

Tro det eller ej, men det är en fråga man får väldigt ofta. Förvånande osannolikt ofta. Lika många gånger som jag fått frågan har jag svarat med "en sjuksköterska fast inom djurvården". Inte sällan får man respons som "Jahaa! Det visste jag inte ens att det fanns!". Detta även från människor som själva har djur och frekvent varit i kontakt med djurkliniker. Ibland drar folk även slutsatsen att djursjukskötare är samma sak som djurskötare, så jag förstår varför SLU först ville att titeln skulle vara djursjuksköterska - mycket mer förklarande så! Regeringen tyckte dock att det var könsdiskriminerande och tyckte att den manliga ändelsen djursjukskötare var bättre. Zzz.
Jag tycker att det här är ett stort problem faktiskt, att folk inte vet om att vi finns! Hur ska vi då kunna jobba upp vår status i samhället och få upp lönerna? Om ingen vet att vi finns hur ska vi då kunna hävda oss som akademiker? Tack och lov så är yrket från och med i år ett legitimerat sådant (men med övergångsregler fram tills 2014) och det känns som ett stort erkännande! Vi är på rätt väg! Programmet är ju nu dessutom ett treårigt kandidatprogram vilket ger fler möjligheter till forskning och att läsare vidare efter examen.
Just detta, att sprida kunskap om vad en djursjukskötare är och vad vi gör, är något jag vill engagera mig i. Jag har börjat lite smått med att genom SLU-informatörsjobbet informera gymnasieelever att programmet och att yrkeskategorin finns (och SLUs alla andra utbildningar förstås) och från och med hösten kommer jag att vara en mer aktiv medlem i RAID, Riksföreningen Anställda Inom Djursjukvården. Till sist studentbloggar jag ju också.. som ni kanske märkt. =P

För ett år sedan visste jag dock inte ens om jag blivit antagen till programmet än, och jag vet att många där ute är i samma sits nu. Nu är det bara några veckor kvar innan första antagningsbeskedet kommer. Några som är nervösa? Läste att det är 1066 sökande i första hand till utbildningen, vilket är i princip samma antal som förra året. Totala antal sökande i år är istället lite lägre, men inte mycket. Vill ni läsa lite antagningsstatistik kan ni gå in på VHS och klicka på Statistik. Där hittar ni siffror på antal sökande, antagna osv sedan ett antal år tillbaka.

Nu ska jag gå och gräva fram en ny bra bok att läsa nu under min lediga dag! Hade sovmorgon ända till 9 idag, viket kändes väldigt lyxigt! =D

4 kommentarer:

  1. Jag känner igen det där.. När folk frågar mig vad jag har för mål med mina gymnasiestudier och jag säger "Att få så pass bra betyg att jag kommer in på djursjukskötarprogrammet i Skara och blir djursjukskötare." så säger de typ "Jahaa" och sen senare i samtalet kan de bara "men du ska ju bli djurskötare!" och så frågar de om jag ska jobba på djurpark.
    Lite drygt att om och om igen säga att "Nej, jag ska bli djurSJUKskötare, alltså som en sjuksköterska fast för djur istället för människor."

    Så heja! Kämpa på!

    (Men du kanske kan vänta med att få upp intresset tills jag har kommit in? ;) Haha!

    SvaraRadera
  2. Hej Karin!

    Ja, yrkesgruppen behöver verkligen synas mer så att folk får upp ögonen för att vi existerar och får en uppfattning om vilket sorts jobb vi utför. =)

    Haha, nej, intresset för utbildningen är verkligen rekordstort så utbildningen i sig behöver ingen reklam för att få nog många lämpliga sökande direkt. Hoppas det går vägen och att du kommer in! Bara att fortsätta kämpa, till slut når man sitt mål! =) Däremot får ju gärna allmänheten intresserade sig mer för själva yrket... inget out of sight out of mind! =P

    Lycka till studierna och ansökningarna!

    Mvh,
    Marica

    SvaraRadera
  3. Wow, det verkar ju nästintill omöjligt att komma in på djursjukskötarutbildningen. 40 platser om året och 1066 förstahandssökanden. Nej, det känns inte som utbildningen behöver mer reklam. Funderar inte SLU att öppna ytterligare en utbildning inom djursjukvård? Intresset finns ju uppenbarligen.
    Jag ska söka in nästa år men det känns ju inte som jag har så goda chanser även fast jag har bra betyg. Det står inget om snitt alls på hemsidan, vet du vad man minst ska ligga på för att överhuvudtaget ha en chans?
    Hur länge sökte du innan du kom in? Går de enbart efter betyg?

    Mvh Helenah

    SvaraRadera
  4. Hej Helenah!

    Ja, intresset för utbildningen är jättstort och har varit det i många år! Antagningspoängen hittar du på www.vhs.se under Statistik. Förra året låg betyget på 19,44 för den som hade lägst.
    Jag kom in det första året som jag sökte, men ett bra tips för att öka sina chanser är att göra högskoleprovet! Studenterna antas dels på betyg från gymnasiet och dels genom högskoleprov. Några tas också in på folkhögskolebetyg men tror inte att den kvoten är så stor. Så mitt bästa tips är att göra högskoleprovet! Om du inte gjort det innan kan du få gamla från din studievägledare att öva på eftersom man oftast inte presterar bäst förrän ungefär fjärde försöket. =)

    Jag vet att man funderar på att utöka antalet platser på utbildningen, men innan det kan genomföras måste man utreda vilket resurser man har och hur arbetsmarknaden kommer att se ut, så det är inget som är aktuellt i dagsläget såvitt jag vet.

    Ge inte upp om du verkligen vill komma in! Går det inte på första försöket, se det som ett tillfälle att göra någonting annat tills nästa höst! Jag vet att det är lätt att man känner att livet är lite som på paus när man väntar på att bli antagen dock. Själv fick jag vänta några år med att söka tills min sambo var klar med sin utbildning men jag skulle inte vilja byta bort de åren mot något såhär i efterhand! =)

    Lycka till i framtiden och kämpa på!

    Mvh,
    Marica

    SvaraRadera