måndag 4 juli 2011

Mina stenben och min squashomsorg

Med fötter och ben som känns som stenklumpar sitter jag nu här i min lånade övernattningslägenhet efter ett kvällspass på kliniken. Ibland kan det vara väldigt skönt att jobba helg eller kväll. Det är i regel inte så många som jobbar, det är lugnare, tystare - men samtidigt kan det också vara stökigare och mer bullrigt än det någonsin är under dagen/vardagen. Allt beror på tid, tid, tid. Hur många akutpatienter kommer in? Vilka typer av fall? Hur komplicerade blir behandlingarna? Hur många ligger inne?
Måndagar brukar i regel vara väldigt fullspäckade eftersom det är oftast då, de som väntat under helgen, kommer in. Under helgen så kommer det ju enbart in akutpatienter, alltså skrivs också många in. ERGO: måndagkvällen kanske är dömd till att bli stressig? Många inlagda från helgen och många nya akuter.

Aaanyhow, nu ska jag gå och vattna några bönstjälkar och squashplantor och sedan lägga mig med benen i högläge. Om 8,5 timmar kör vi igen!

4 kommentarer:

  1. Får man en praktiklön då man gör praktiken? Och vilka möjligheter har man att vidarutbilda sig genom att läsa olika kurser, kanske specificera sig osv?

    Jag skulle nämligen gärna rikta in mig mer mot hästar, kor och andra lantbruksdjur senare. Tror att utbildningen ger en bra grund och kan ge mig ett jobb samtidigt som jag läser till några kurser, främst om hästar då, på distans. Men jag kanske tänker helt fel om att man kan göra såhär. Tycker det startar kurser lite här och var och att det verkar kunna gå att bara hoppa på många av dem?

    Börjar bli spänd inför beskedet nu... Hoppashoppas! Var i Skara nu i veckan och tycker det verkar vara en liten men väldigt mysig stad :)

    SvaraRadera
  2. Hej hej!

    Under praktiken får man studiestöd från CSN som under övriga läsåret, så där är allt som vanligt. =)

    Utbildningen är ju idag treårig vilket leder till en kandidatexamen i djuromvårdnad, därefter kan man välja att läsa vidare och gå ett master-/magisterprogram eller även forska. Det finns också en del kurser man kan gå när man är färdigutbildad, som anordnas av VeTa-bolaget. Exempelvis i tandröntgen, munsanering osv.

    Utbildningen inriktar sig på de tre djurslagen hund, häst och katt och man väljer inga inriktningar på djurart under utbildningen utan alla får kompetens inom de tre. Idag saknas det mycket utbildad personal just inom hästsjukvården så det är viktigt att vi får ut fler som vill, och har kompetensen att jobba med häst. Vad gäller lantbrukets djur och deras sjukvård är det till största del distriktsveterinärer som sköter om det. Vad jag vet finns inga skötersketjänster inom lantbruket idag annat än vid undantagstillfällen vid ex. massvaccineringar osv. Men jag kan ha fel, och sådant kan också komma att ändra sig med tiden också. =)

    Hoppas att antagningen går bra så kanske vi ses i Skara till hösten! =)

    //Marica

    SvaraRadera
  3. Detta kanske kommer som en liten udda fråga du kanske inte ens kan svara på...

    Men har du någon aning om hur accepterat det är med tatueringar i denna branschen?

    SvaraRadera
  4. Hej,

    Jaadu... klurig fråga. Jag har inte upplevt några negativa reaktioner på tatueringar utan acceptansen ser nog ut som i samhället i stort - ett individuellt val som inte påverkar yrkesprestationen. Har man dock många synliga tatueringar på hals, i ansikte osv. kanske man får stöta på lite konservativa djurägare, men jag har svårt att tro att resten av medarbetarna skulle bry sig. Det är värre om man har många piercingar eftersom dessa utgör en risk ut ett vårdhygieniskt perspektiv.
    Det var min upplevelse av det hela, det behöver ju inte stämma överallt, men som sagt, det är det intrycket jag fått! Hoppas att det var till lite hjälp! =)

    //Marica

    SvaraRadera