måndag 18 juli 2011

Tacka JA!

Första urvalet till utbildningen är gjort och antagningsbeskedet kom i torsdags, vilket kanske inte gått så många förbi. I år var det lägsta betyget antaget i första urvalet 21,51. 46 stycken är antagna till utbildningen, detta inklusive överintag för att kompensera eventuella avhopp.
Gratulerar till er som fått en av platserna och välkommen till studierna och Skara till hösten!



Jag fick frågan angående reserver, om man har någon chans att bli antagen om man hamnat på reservlistan. Så jag har roat mig med att leta fram lite statistik över betygen från föregående år. Det är siffror från gruppen utan kompletteringar.
HT 2010
Urval 1: 21,60 i betyg.
Urval 2: 21,31 i betyg.
Det säger ingenting om hur många reserver som tagits in, eller hur många som kom in i andra urvalet, men man kan i alla fall se tendenser till hur mycket betyget rör sig. Det är ju inga garantier för hur det kommer att se ut i år, men det kan vara intressant ändå.
I min årskurs kom flera in i andra urvalet och några reserver kallades också. Någon strax innan kursstart och den sista reserven kom någon dag efter att utbildnigen börjat.

Så bara för att man blivit reserv behöver ingenting vara kört, men glöm nu inte bort att tacka ja till era reservplatser (eller platser, för er som blivit antagna)! =)

6 kommentarer:

  1. Det ser inte ljust ut för mig nu, med betyget är jag 568:e reserv och högskoleprovet 113:e.... Hoppas många bara har sökt massa program och tackar nej till det här! Vill inget hellre! :'

    SvaraRadera
  2. Ajdå, det var tråkigt att höra! Men som du säger, det är många som söker utbildning under våren som back up plan om de inte hittar något jobb. Håller tummarna för att det är extra många sådana i år som hunnit få jobb istället! =)
    Fortsätt kämpa och, som sagt, glöm inte bort att tacka ja till reservplatserna, man vet aldrig!

    //Marica

    SvaraRadera
  3. Kan man välja inriktningar sen vad man "helst" vill jobba med sen eller specialisera sig inom ett ämne sen när man är färdig??

    SvaraRadera
  4. Hej,

    Du blir utbildad i sjukvård och djuromvårdnad för hund, häst och katt och det finns relativt små möjligheter att välja själv vilka kurser man vill läsa eftersom att utbildningen nu leder till en legitimation. Det finns några valbara kurser under sista året där du bland annat får välja mellan nutrition och rehabilitering, men den mesta specialiseringen kommer att ske efter examen i form av reell kompetens samt kurser. Så det finns möjligheter att specialisera sig, men dessvärre är dessa inte lika stora som för humanvården... än. =) Dock inte att förglömma: Programmet leder nu till en kandidatexamen vilket ger alla möjligheter till att läsa vidare till master/magisterexamen och forska vidare.

    //Marica

    SvaraRadera
  5. Hej!

    Till o börja med, tack för en bra blogg! Den har verkligen fått mig att vilja utbilda mig till djurskötare :) tyvärr så är jag 21:a reserv..och visst för att det finns en chans, men är inställd på att inte komma in. "Hoppas på det bästa, vara beredd på det värsta" som dom säger :)

    Men jag har funderingar på o eventuellt plugga utomlands istället om jag nu inte lyckas förbättra högskoleprovet på vägen, för misstänker att det inte lär bli mindre populärt inom snar framtid i alla fall :P Men undrar om du vet lite skillnader på utbilda sig utomlands vs. utbilda sig i skara? Alltså i mån av jobbchanser och så vidare? Visserligen är detta kanske mer syv frågor men känns ändå bra att fråga en student som lever mer i "den världen" på något sätt :)

    I vilket fall hoppas jag att det går fortsatt bra för dig, och tack igen! :)

    SvaraRadera
  6. Hej Sara,

    Roligt att du gillar bloggen och är intresserad av utbildningen!
    Håller tummarna för att det går vägen med reservplatsen, annars så tror jag att det alltid är en bra plan att kämpa med högskoleprovet då är man ju också med i två antagningsgrupper.

    Gällande att studera utomlands så finns det inte så mycket allmän kunskap i hur det fungerar nu i och med legitimationen i Sverige. När man är klar med utbildningen så söker man idag sin legitimation hos Jordbruksverket, precis som veterinärer gör. För de som fått sin utbildning utomlands prövar jordbruksverket alla fall individuellt (iaf som det ser ut idag) och att studera 3 år i ex Danmark ger alltså inte garanterat en legitimation. Kanske kommer det fler riktlinjer framöver när Jordbruksverket har hunnit ikapp sig själva och förstått vilka alla parametrar de måste ta ställning till i och med legitimationen. Jag vet till exempel en tjej som studerat i Danmark och fick sin legitimation direkt utan problem, medan en tjej som studerat i Finland var tvungen att göra legitimationsprovet nu (hon har alltså jobbat ett visst antal år och kan genom övergångsregler fram till 2014 göra en tenta för att bevisa sig "värdig"). Det blir mycket byråkratiskt prat och tyvärr är det mycket sådant det är när det gäller dessa frågor... Hör gärna av dig till Jordbruksverket och fråga om utbildningar utomlands osv. Kanske har de tydligare svar att ge! Adressen dit: www.sjv.se
    Vad gäller övriga skillnader i utbildningen så vet jag faktiskt inte hur upplägget ser ut i våra grannländer eller längre bort, men det borde inte vara så olikt den svenska i ex norge/danmark iaf.

    Hoppas att du får klarhet i det hela och att kanske Jordbruksverket kan ge tydliga svar!

    Lycka till med ansökningen!
    Mvh,
    Marica

    SvaraRadera