tisdag 31 januari 2012

Artikelöversättning med Google Translate?

Dagen har spenderats med åtta-nio timmars mer (och ibland lite mindre) fokuserat artikelarbete gällande vårdhygien. Jag har, med hjälp av några kamrater, suttit och analyserat ett antal vetenskapliga artiklar relaterade till vårdhygien. Många kluriga frågor att besvara, speciellt när en av artiklarna (från ett ej engelsktalande land) tycktes vara körd i Google Translate. ;) Så var säkert inte fallet, men struktur tycktes vara ett obekant begrepp för författarna hur som helst. Varför vara tydlig när man kan vara total-hur-himla-jätteflummig-som-helst?

Gällande exjobbet så har de digitala enkäterna skickats ut till allehanda kliniker och djursjukhus runt om i Sverige, och jag ska medge - det är nervöst! =S Jag hade planerat att försöka undvika enkäter så långt det var möjligt, men nu visade det sig bli det smidigaste sättet. Nu är det bara att hålla tummarna! Hittills har 21 personer svarat åtminstone. Allra helst hade jag velat inleda enkäten med - FÖRLÅT! Jag vet hur jäkla trötta ni är på alla enkäter hit och dit... Men vad ska man göra? Jag är dock fortfarande väldigt sugen på att komplettera med djurägarintervjuer också, men jag lade den idén på is eftersom att jag inte visste något bra sätt att hitta just djurägare till astmatiska katter. Nåväl, vi får se hur det går framöver... I mitt huvud har exjobbet blivit något överdimensionerat stort och läskigt, men jag hoppas att det bara är min fantasi som skenat iväg.

fredag 27 januari 2012

Vårdhygien

Året 2009 hände mycket på djursjukskötarprogrammet. Det blev ett treårigt kandidatprogram, kravet på praktik innan ansökan togs bort och ett nytt ämne introducerades - Vårdhygien.
Numer läser djursjukskötarstudenterna tre kurser i vårdhygien, en kurs varje år. Att göra flera små kurser istället för en lång anser jag vara ett smart drag. Det implementerar vårdhygientänket mycket lättare hos oss studenter och vi har nu för vana att alltid ta vårdhygienaspekten i beaktande när vi utför vårt yrke. Det är intressant att se utvecklingen, inte bara hos mig själv, men också hos mina medstudenter, hur uppmärksamheten och det kritiska tänket förändrats under åren. Vårdhygien är livsviktigt, inte bara för våra patienters skull, utan också för vår egen säkerhet, och i förlängningen också humanvården.
Statistik över resistenta bakterier har analyserats under föreläsningar i veckan och även om sifforna skrämmer och ger en typ av domedagskänsla hos oss alla, så vet vi samtidigt att vi kan, med bra hygienrutiner på kliniken, bidra till att minimera skadorna.

Ett litet tillägg såhär innan jag ska pallra mig i säng. En av klassens, och troligen hela programmets, favoritlärare meddelade idag att hon kommer att avsluta sin tjänst i vår. Hon har varit helt outstanding när det gäller att lyssna till oss studenter och har ett omvårdnadstänk och en struktur i sitt arbete gentemot oss som verkligen är beundransvärt! Jag hoppas att hon kommer att trivas med sitt nya jobb, vi i avgångsklassen är i vilket fall mycket tacksamma över att vi fått ha henne under dessa år.

måndag 23 januari 2012

Bloggproblem

Vill bara göra er uppmärksamma på att jag fortsatt har problem med att få upp kommentarerna så att jag kan svara på dem! Vissa har fungerat att få upp, andra inte. Jag har kontaktat Blogger för att försöka få rätsida på problemet och hoppas att det ska lösa sig snarast!

Proceed.

Mötet med min handledare i fredags gick bra! Det känns lovande inför framtiden! Helgen har jag spenderat med att leta upp allehanda information till första delen av exjobbet, men känner nu att jag måster börja strukturera upp mitt artikelsökande. Dessvärre handlar de flesta studier om diagnosticeringsmetoder av, och differentialdiagnoser till, kattastma, alltså inte vad jag letar efter då jag ska fokusera på omvårdnadsbiten. Imorgon kanske jag får börja söka efter etologiska studier istället. Djuromvårdnad är ett klurigt ämne eftersom det, i princip, inte finns några studier! Nåja, jag antar att det är där vi kommer in... =)

Idag har vi inlett nästa kurs (en av kurserna vi alltså kommer att läsa parallellt med exjobbet) - Vårdhygien III. Dagen bestod av VFU-diskussioner om hur vårdhygienen fungerat på våra praktikplatser samt en föreläsning i antibiotikaresistens. Båda = mycket ruggiga ämnen.

torsdag 19 januari 2012

Förfäran, förtvivlan, förvirring och kanske slutligen förståelse?

Ja, det summerar väl första veckan av exjobbsintroduktion bra. Jag har verkligen inte nått förståelsefasen ännu utan är väl snarare kvar i förvirringstadiet där ingenting tycks strukturera upp sig. Jag har övervägt att revidera, ta bort, ändra om och lägga till i min exjobbsplan, allt för att sedan komma på att det kanske var bäst som jag hade tänkt från början.
Jag hoppas sannerligen att förvirringen släpper lite efter morgondagens möte med min handledare.
Idag har jag åtminstone känt mig litegrann produktiv och gjort en liten "dagordning" inför handledareträffen imorrn, filat på intervjufrågor till kliniker och frågor till djurägare.

Det har också visat sig att mitt lilla "biprojekt" till exjobbet kan komma att behöva en etisk ansökan då den involverar ett djur. Därför måste jag sätta mig ned och skriva en sådan imorgon. Varför? Ja, det kan jag förhoppningsvis visa er framöver i vår... ;)

måndag 16 januari 2012

Studiegrupp, stödgrupp eller både och...?

Först: Jag vill be om ursäkt för att jag inte har svarat på nedanstående 2 kommentarer (förra inlägget). Blogger vill inte samarbeta och låser datorn (även datorerna i skolan) så fort jag klickar på "kommentarer". Ska svara så fort jag får möjlighet! =)

Idag har det i alla fall inletts. Det fruktade kandidatarbetet. Det var med en puls på 150, ett lätt illamående och en speedad känsla i huvudet som vi lyssnade till introduktionen. Vi fick senare träffa vår studiegrupp som vi ska bolla idéer och tankar med och då kändes det hela lite bättre. Pulsen nu inte fullt lika hög och illamåendet nästan borta. Jag fick en bra studiegrupp, eller stödgrupp, som jag just nu känner att det är.
Jag vet inte varför just kandidatarbetet har blivit så överdimensionerat. Det är väl tanken på att formulera 15 högskolepoäng på ett vältaligt, vetenskapligt sätt, och göra det på enbart 25 sidor.

Vi har planerat in möten med studiegruppen för hela våren och jag vet vad jag ska göra de närmaste dagarna. So far so good. I'll get by with a little help from my friends. =)

fredag 13 januari 2012

Examensarbete

Wallmar (katt) och jag sitter och betraktar talgoxen i trädet utanför. Han skäller intensivt på kattvis och jag sitter mest och är imponerad att fågeln lyckas hålla sig kvar. Känns som att det blåser halvt storm ute...

Rehabiliteringplanen är inskickad, julen bortstädad och på måndag börjar första veckan med exjobbsinformation. Nu är det dags! Jag har i och för sig redan letat åt en del artiklar som jag ska läsa igenom, men jag har ännu inte PLANEN helt utstakad. Vet inte heller vilken handledare jag får... håller tummarna för en som är insatt! =) Jag har ju inte officiellt meddelat mitt exjobbsämne än, men det är i alla fall: Omvårdnad kring kattastma. Jag har lite idéer som jag gärna skulle vilja genomföra, men vi får se hur det går framöver och vad jag får tid till! =)

Ikväll ska jag fira ytterligare ett kursslut med tjejgänget och coctailparty! Blev meddelad om att det nu är 140 dagar kvar till examen... ojoj.

onsdag 11 januari 2012

Pubertal pojkvasker avlägger rapport

Igår var det dags för de första 14 studenterna att muntliga framföra sin rehabiliteringsplan och för opponent att komma med idéer och tankar om arbetet.
Min förkylning, och då speciellt hostan, sitter fortfarande som berget och jag inledde min redovisning på vinst och förlust om rösten skulle hålla eller inte. Jag må ha låtit som en pubertal pojkvasker, men det gick!
Idag har vi fortsatt med resterande redovisningar, och även om det blev en del liknande fall, så har alla hittat olika infallsvinklar och nya sätt att utforma rehabiliteringen på. Det har varit både lärorikt och intressant! Det slog mig vad lyckligt lottad jag är som får arbeta med detta! Ibland blir man alldeles för fokuserad på nästa kurs, betyg hit och dit och alla måsten och det glöms lätt bort.

Nu, när hjärnan känns inneha kapacitet som efter ha blivit körd genom en köttkvarn tänkte jag sätta mig ned och fixa med ett par "måsten". Så kan jag ta sovmorgon med gott samvete imorgon!
Up next:
- Skriva verksamhetsberättelse för min post i kårstyrelsen
- Revidera rehabiliteringsplan

söndag 8 januari 2012

Varning för halka

Skadefrekvensen stiger i takt med att slasket fryser till vilket märks på landets vårdcentraler och i sjukgymnasternas väntrum. Vad vi sällan tänker på är kanske att skaderisken också ökar för våra husdjur, och det är inte alltid lätt att hålla ihop tassarna, även om det finns fyra att stå på. Så var rädd om både er och husdjuren i vinter!

Som boende i stad med begränsade möjligheter att låta hunden gå lös på promenaden kanske djurägaren gärna passar på när de passerar en folktom park eller skogsparti. Har man då en hund som vi, som blir överlycklig och springer som en tok direkt hon släpps ur sina bojor, är det en bra idé att förlägga denna lösspringande del av promenaden mot slutet när hunden är lite uppvärmd. Extra viktigt att ta det varsamt med mycket uppvärmning nu i vintertid när det är kallt i luften (även om det är milt i år), för att minimera risken för skador.

onsdag 4 januari 2012

Virus, be gone!

Sitter här med vitt te spetsat med ingefära och halstabletter i hopp om att det ska skrämma död på det onda virus som härjar i näsa, hals och luftrör. Sista veckan hemma i Värmland tycks få spenderas i sjuksäng.

Rehabarbetet är nu inlämnat till min opponent (som jag i smyg tycker lite synd om, jag hoppas att jag trasslat ut mina värst tillkrånglade meningar till begriplig svenska) och jag har läst igenom hennes rehabplan om häst. Ska dock sätta mig idag och gå igenom lite grundligare. Ska mege att jag inte har full koll på opponering än, det var ett tag sedan sist (typ 2004 eller så).
På lördag åker vi tillbaka till Skara och då är det hög till att fixa i ordning power point-presentationen till det muntliga framförandet av arbetet. Snart är det dags att inleda den sista terminen på djursjukskötarutbildningen...