fredag 27 januari 2012

Vårdhygien

Året 2009 hände mycket på djursjukskötarprogrammet. Det blev ett treårigt kandidatprogram, kravet på praktik innan ansökan togs bort och ett nytt ämne introducerades - Vårdhygien.
Numer läser djursjukskötarstudenterna tre kurser i vårdhygien, en kurs varje år. Att göra flera små kurser istället för en lång anser jag vara ett smart drag. Det implementerar vårdhygientänket mycket lättare hos oss studenter och vi har nu för vana att alltid ta vårdhygienaspekten i beaktande när vi utför vårt yrke. Det är intressant att se utvecklingen, inte bara hos mig själv, men också hos mina medstudenter, hur uppmärksamheten och det kritiska tänket förändrats under åren. Vårdhygien är livsviktigt, inte bara för våra patienters skull, utan också för vår egen säkerhet, och i förlängningen också humanvården.
Statistik över resistenta bakterier har analyserats under föreläsningar i veckan och även om sifforna skrämmer och ger en typ av domedagskänsla hos oss alla, så vet vi samtidigt att vi kan, med bra hygienrutiner på kliniken, bidra till att minimera skadorna.

Ett litet tillägg såhär innan jag ska pallra mig i säng. En av klassens, och troligen hela programmets, favoritlärare meddelade idag att hon kommer att avsluta sin tjänst i vår. Hon har varit helt outstanding när det gäller att lyssna till oss studenter och har ett omvårdnadstänk och en struktur i sitt arbete gentemot oss som verkligen är beundransvärt! Jag hoppas att hon kommer att trivas med sitt nya jobb, vi i avgångsklassen är i vilket fall mycket tacksamma över att vi fått ha henne under dessa år.

11 kommentarer:

  1. Vem är det som ska sluta? :O

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jag heter Elsa och är väldigt intresserad av att utbilda mig till djursjukvårdare. Min fråga är (om du orkar svara, och om bloggen tillåter dig nu..) kan man vidareutbilda sig till veterinär efter avslutat utbildning? Jag kan inte hitta den informationen någonstans! Funderar du på att "specialisera" dig inom något område eller anser du att det finns tillräckligt mycket jobb med din utbildning som djursjukvårdare? Tack ör en superbra blogg!! Du har verkligen fått mig på kroken ;) Kramar

    SvaraRadera
  3. Annafia: Vet inte hur officiellt det är än, så jag kan meddela dig på fb! =)

    Hej Elsa,
    Vad roligt att du vill arbeta med djur (och tack också för berömmet över bloggen!) Jag har själv varit i din sits där jag valt mellan olika djurutbildningar och försökt analysera vilken som skulle passa mig bäst. Inte det lättaste alltid! Så, jag ska försöka besvara dina funderingar så gott jag kan! =)
    Nej, att vidareutbilda sig till veterinär efter djursjukskötarexamen är inte möjligt, utan då måste man läsa hela programmet som "alla andra". Vi får examen inom ämnet "djuromvårdnad" och inte i "veterinärmedicin" efter att ha läst djursjukskötarprogrammet.
    Just nu ser arbetsmarknaden mycket ljus ut, och många i klassen har redan fått jobb, fast det är ett tag kvar till examen! Så det känns bra! =) I och med legitimationen tror jag dock att det kommer att bli allt vanligare med vidareutildningar och kurser också för djursjukskötare. Idag finns möjlighet att fördjupa sig inom bland annat tandvård eller rehabilitering osv efter examen. En del större djursjukhus tycks också börja satsa på djursjukskötare med specialintressen och tillsätter ex en diabetessköterska som tar extra hand om diabetespatienter med ägare. Det är dock min egen uppfattning, men jag tror att det kommer att bli allt vanligare. =)
    Hoppas att det gjorde saker och ting lite klarare! Hör gärna av dig med fler funderingar om du undrar över något, och lycka till i framtiden!

    //Marica

    SvaraRadera
  4. Jag kommer också sakna henne. Det känns som att de bästa ur lärarstaben försvinner fortare än att man riktigt hinner reagera :(

    SvaraRadera
  5. Ja, nu på sista tiden har det försvunnit fler än vad man hade önskat... =/

    SvaraRadera
  6. Hejsan! Jag är, liksom Elsa väldigt intresserad av att börja plugga i Skara nu till hösten, efter studenten :)
    Det är såklart många tankar som snurrar runt i huvudet när det handlar om att läsa vidare. Jag har också lite frågor, hade varit supergulligt om du har tid att besvara dem :)
    Hur är det med boende, jag har tänkt flytta upp med min pojkvän och hitta en lägenhet. Kan man bo i studentbostäder även om han bor där med mig? Jag har kollat runt på lägenheter i Skara. Det står på många att de är lediga från och med 1 maj. Men hur fungerar det om vi inte flyttar upp förrän i mitten av augusti, bör man börja leta nu redan och skriva upp sig på en lägenhet att man vill flytta dit i augusti?
    Sedan undrar jag också över hur mycket VFU man har, är det varje årskurs och hur lång period i ett streck?
    Och en sista grej, jag har kollat på slu:s hemsida om vilka kurser man kommer att läsa (och allting låter så himla intressant^^). Jag läste att molekylärbiologi är en kurs man läser. Kommer man som legitimerad djursjuksköterska kunna få jobba med ex, hud-analyser eller blod-analyser samt medicin? Hade varit jätteglad över svar! :D
    och SUPERBRA blogg, jätteintressant att läsa! :)

    SvaraRadera
  7. Hej Julia!
    Jag vet precis hur det är när man vill veta allt om en utbildning man vill gå! Så det är bara att fråga på så ska jag svara efter bästa förmåga! =) Sitter just nu och skriver hemtenta i Vårdhygien III så det här blir en välbehövlig paus!
    Då ska vi se...
    Lägenheter ja. Det är relativt lätt att hitta lägenhet i Skara om man jämför med de flesta större utbildningsorter. Det kan däremot vara svårt att hitta just små lägenhet i början av höstterminen när de flesta flyttar till Skara. (Lättast är det egentligen att hitta en lägenhet som blir ledig i juni-juli eftersom att ungefär 80 SLU-studenter flyttar från Skara vid den tidpunkten varje år). Jag flyttade också hit med min sambo och vi var då ute efter något större än en etta. Det var inga problem! Vissa i klassen vet jag hyrde en lägenhet från tidigare på sommaren i väntan på antagningsbeskedet. En liten lägenhet är det inte så svårt att "bli av med" i samband med kursstart om man inte skulle komma in. Det är inga problem att bo tillsammans med någon i en studentlägenhet såvitt jag vet. Det finns det flera studentkompisar som gör! De största lägenhetsområdena i Skara är runt Kaplansgatan/Brunsbogatan och Valhallavägen/gatan(?). Där bor det många studenter vilket kan kännas skönt i början när man lär känna nya kompisar, men Skara är inte så stort så de närmaste klasskamraterna är aldrig långt borta. =)
    Centrumbostäder, DinBostad, ByggFast, Görans Fastigheter och Winsarp fastigheter har hyresrätter i Skara. Testa att googla på dem, alla (tror jag) har egna hemsidor. Sedan finns det också privata uthyrare som annonserar via Blocket osv.
    Under första året har studenterna 3-4 veckors praktik (då räknar jag inte de praktiska moment och övningar som är under årets gång). Det är ingen klinisk praktik utan det är en chans för studenterna att skaffa sig mer erfarenhet med ett djurslag de annars är lite mindre bekant med. Jag, t.ex. hade inte så mycket hästvana innan, så jag spenderade den praktikperioder på en ridskola i min hemkommun.
    Den kliniska praktiken är uppdelad på två perioder á 10 veckor. En period på smådjur och en på häst. Praktikplatserna ligger spritt runt om i landet och kommer att kräva lite praktiskt pysslande i form av flytt till ny ort osv. Första perioden börjar i mitten av vårterminen i tvåan och andra perioden börjar efter sommarlovet i trean. Mellan ca slutet av mars till slutet av oktober/början på november är man alltså inte nödvändigtvis i Skara.
    På många mindre kliniker är det djursjukskötarens roll att sköta enklare analyser i labbet, likaså på jourtid på större djursjukhus. Då är det viktigt att ha lite labbkunskaper. På många större ställen finns dock en biomedicinsk analytiker som tar hand om detta normalt sett, men som sagt, jourtid måste de mest akuta proverna kunna köras av djursjukskötaren. I övrigt är det också viktigt att ha nog mycket kunskap om provernas analyser för att kunna ta ett så korrekt prov som möjligt så att analyserna går att genomföra och med så korrekt resultat som möjligt.
    Hoppas det redde ut några frågetecken! Fråga, som sagt, gärna igen om du har fler funderingar! Den 7 mars är det dessutom Öppet Hus på SLU i Skara då möjligheten finns att komma och besöka campus och få lite mer information. =)

    Lycka till!
    //Marica

    SvaraRadera
  8. Tack så jättemycket för alla svaren! Jag blir ännu mer taggad till att söka in till hösten :)
    Jag har som sagt börjat kolla lite lägenheter redan, men det är kanske som du säger, bäst att börja kolla mer ordentligt i juni. Är där lägenheter lediga över hela sommaren? för jag har hört att den 2 september börjar man, men då kanske man inte vill flytta upp förrän i slutet av augusti. Eller det finns lediga lägenher även om man vill flytta dit från och med augusti? :) Under de veckor man har praktik, hur gör man med lägenheten då? ska man flytta dit säng, tv, soffa och allt sånt när man flyttar dit i augusti och låta det stå kvar när man är på praktik i hemkommunen? Så man betalar hyra och sånt för det halvåret från mars-okt även om man inte bor där?

    Jättebra att du skrev när det är öppet hus på skolan! Jag bor i Skåne, men den långa bilresan är ju väl värt :)
    Tack för hjälpen´!

    SvaraRadera
  9. Vad roligt! =) Ja, hoppas du tar dig upp på Öppet Hus, det kommer säkert att vara väldigt intressant!
    Ja, det borde finnas lägenheter lediga under hela sommaren, men också från början av augusti eller september. Oftast börjar inte terminen förrän sista augusti och då kanske man kan arrangera med hyresbolaget att få flytta in någon dag tidigare om det är möjligt.
    När det gäller VFUn så har studenterna löst det på lite olika sätt. Vissa har behållt sina lägenheter här i Skara och betalat hyra för de månader de varit borta, medan de samtidigt bott hos familj, släkt eller vänner. Vi sa upp vår lägenhet och skaffade en ny, flyttade allt bohag 27 mil enkelt för att sedan ordna en ny lägenhet i Skara igen senare. Det är lite pyssel och meck med allt flyttande, det ska medges!

    SvaraRadera
  10. Hej!

    Jättebra att du har en sånhär blogg, det hjälper mycket!

    Jag undrar om du vet hur man kan få reda på exakta fördjupningsmöjligheter efter att ha blivit en legitimerad djursjukskötare? Jag har googlat väldigt mycket på detta och hittar inte något... du skrev någonstans att man kan fördjupa sig inom bland annat tandvård och rehabilitering.

    SvaraRadera
  11. Hej!
    Är den här bloggen fortfarande aktiv?
    Skulle bara vilja ha svar på frågan om hur svårt det är att ta sig in på utbildningen. Och undrar även vad du själv blev antagen på, betyg eller högskoleprov. Vore väldigt schysst om jag fick veta. Tack på förhand.

    SvaraRadera