tisdag 15 maj 2012

Vem är vem? Tema: Djurhälsopersonal

Är ni redo för steg 3 i djursjukskötarkunskap? Here it is!


Lektion 3: Vem är du? Vem är jag?
Personal på ett djursjukhus delas in i olika kategorier där jag nu ska snabbt gå igenom den del som djursjukskötarna tillhör.


Djurhälsopersonal: Till denna kategori räknas legitimerade veterinärer, legitimerade djursjukskötare, godkänd hovslagare eller godkänd legitimerad tandläkare, sjukgymnast eller sjuksköterska. 


Vad gäller för kategorin djurhälsopersonal? Det låter jag ett citat från Jordbruksverket förklara:


 [...] du måste arbeta utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet, följa regler för exempelvis intygsskrivande, journalföring, anmälningsplikt, tystnadsplikt och kan prövas av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård om något skulle gå fel vid en behandling.
I ditt arbete ingår det att vara insatt i lagstiftningen för ditt yrke och uppdaterad på vad som är händer, till exempel inom forskning och utövande på ditt område. 



Läs mer: HÄR eller HÄR <-- En mycket bra pdf-fil! =)


Vad är då en djurvårdare? Det är ett omvårdnadsyrke som alltså inte räknas in i kategorin djurhälsopersonal, men som också arbetar på djursjukhus och kliniker. Kallas också ibland för veterinärassistenter. 
Den tidigare benämningen djursjukvårdare är numer uppdelade i djurvårdare och legitimerad djursjukskötare. Termen djursjukvårdare bör inte existera längre (hint, hint till de kliniker och djursjukhus som eftersöker legitimerade djursjukvårdare ;)).
Mer om vad en djurvårdare gör kan läsas HÄR.


Det var en snabblektion denna vecka. Ett litet smakprov på den kunskap som finns att hämta för den som är intresserad. =)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar